Smakosze.pl
wątróbka z warzywami

canva/Timolina

Pyszna, gotowana wątróbka z dodatkiem warzyw

13 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wątróbka ma swoich wielbicieli, ale są też tacy, którzy nie wzięliby jej do ust. Tych, co jej spróbowali z pewnością nie trzeba namawiać na drugi raz. Niektórzy mają jednak obawy, że jest dość ciężkostrawna. Smażona z pewnością, dlatego podajemy wam przepis na gotowaną wątróbkę z dodatkiem warzyw.

Wątróbka to jeden z podrobów. Jako produkt zwierzęcy zawiera sporo cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jednocześnie jest też bogata w łatwo przyswajalne żelazo. Dlatego powinny po nią czasem sięgać osoby osłabione, z tendencją do anemii.

Najwyżej ceniona jest wątróbka cielęca, jednak jej cena jest zatrważająca. Wątróbka wieprzowa też jest smaczna, ale przygotowanie miękkiej i soczystej nie jest proste. Za to wątróbka drobiowa udaje się zawsze. Jest kremowa, delikatna i pyszna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną, gotowaną wątróbkę z dodatkiem warzyw

Składniki:

  • 40 dag wątróbki kurczaka

  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 1 duża cebula

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 kolorowe papryki

  • oregano

  • sól, pieprz

powidła śliwkowe

Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie gotowanej wątróbki z warzywami

Wątróbki oczyść z żyłek, opłucz, umieść w garnku. Zalej zimną wodą, zagotuj, dodaj ziarna pieprzu i ziela oraz listki laurowe. Gotuj ok. 20 minut, odcedź.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Zeszklij na patelni z olejem. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz pokrojone w paski papryki. Całość przesmaż, podduś, oprósz solą i pieprzem.

Do warzyw dodaj ugotowaną wątróbkę, chwilę przesmaż mieszając, dodaj oregano. Całość podlej niewielką ilością wody, duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw do smaku.

Tak przygotowaną wątróbkę podawaj z chlebem lub z gotowanymi ziemniakami. Uzupełnieniem dania może być surówka np. z białej kapusty.

smażenie cebuli

smażenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >