Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczna szarlotka bez wyrabiania. Nie ma szybszej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.06.2022 12:33

Błyskawiczna szarlotka bez wyrabiania. Nie ma szybszej

Błyskawiczna szarlotka bez wyrabiania. Nie ma szybszej
canva/zeleno

Szarlotka bez wyrabiania jest rewelacyjnym ciastem dla całej rodziny. Delikatne, puszyste ciasto z dodatkiem kaszy manny rozpływa się w ustach, a jego niepowtarzalny smak zawdzięczamy jabłkom i nucie wanilii i cynamonu. Poznaj przepis na błyskawiczną szarlotkę bez wyrabiania. Nie ma szybszej.

Jabłecznik i szarlotkę zwykle przygotowujemy na biszkopcie lub kruchym spodzie, a ciasta wyrabia się dość długo, przez co przygotowanie tradycyjnego placka jest czasochłonne. Jest jednak na to świetny sposób- szarlotka bez wyrabiania.

Wystarczy, że połączysz suche składniki i przełożysz nimi starte na tarce i przesmażone z cynamonem jabłka, a ciasto będzie doskonale wyrośnięte, wilgotne i przepyszne. Jabłka po starciu musisz odsączyć z nadmiaru soku, nie pozbywaj się go jednak zupełnie. To właśnie sok jest łącznikiem wszystkich składników.

Kasza manna jest świetnym dodatkiem do ciast, kremów i dań głównych, np. kopytek, kotletów mielonych i placków ziemniaczanych. Każda potrawa jest bardzo puszysta i smaczna, koniecznie musisz spróbować.

Przepis na błyskawiczną szarlotkę bez wyrabiania

Składniki (forma o wymiarach 25x36 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki kaszy manny

  • pół kostki

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek

  • 2-3 łyżeczki cynamonu

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?

Jabłka umyj, obierz i pousuwaj z nich gniazda nasienne, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oprósz 3 łyżkami cukru i odstaw, aby puściły sok. Jeśli soku będzie za dużo, odlej część, ale nie pozbywaj się całości- sok wiąże suche składniki.

Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i resztę cukru wsyp do jednej miski, wymieszaj. Jabłka przesmaż chwilę z cynamonem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż 1/3 wymieszanych, suchy składników, przykryj je połową jabłek.

Na jabłka wyłóż kolejną część składników, ponownie wyłóż jabłka i przykryj ostatnią warstwą mąki, kaszy mann i cukru. Na wierz poukładaj piórka masła. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Jabłka na desce

Źródło zdjęcia: canva/ Olena Rudo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch.pl