Błyskawiczna szarlotka bez wyrabiania. Nie ma szybszej
Szarlotka bez wyrabiania jest rewelacyjnym ciastem dla całej rodziny. Delikatne, puszyste ciasto z dodatkiem kaszy manny rozpływa się w ustach, a jego niepowtarzalny smak zawdzięczamy jabłkom i nucie wanilii i cynamonu. Poznaj przepis na błyskawiczną szarlotkę bez wyrabiania. Nie ma szybszej.
Jabłecznik i szarlotkę zwykle przygotowujemy na biszkopcie lub kruchym spodzie, a ciasta wyrabia się dość długo, przez co przygotowanie tradycyjnego placka jest czasochłonne. Jest jednak na to świetny sposób- szarlotka bez wyrabiania.
Wystarczy, że połączysz suche składniki i przełożysz nimi starte na tarce i przesmażone z cynamonem jabłka, a ciasto będzie doskonale wyrośnięte, wilgotne i przepyszne. Jabłka po starciu musisz odsączyć z nadmiaru soku, nie pozbywaj się go jednak zupełnie. To właśnie sok jest łącznikiem wszystkich składników.
Kasza manna jest świetnym dodatkiem do ciast, kremów i dań głównych, np. kopytek, kotletów mielonych i placków ziemniaczanych. Każda potrawa jest bardzo puszysta i smaczna, koniecznie musisz spróbować.
Przepis na błyskawiczną szarlotkę bez wyrabiania
Składniki (forma o wymiarach 25x36 cm):
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
pół kostki
opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szklanki cukru
1,5 kg kwaśnych jabłek
2-3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia ciasta
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?
Jabłka umyj, obierz i pousuwaj z nich gniazda nasienne, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oprósz 3 łyżkami cukru i odstaw, aby puściły sok. Jeśli soku będzie za dużo, odlej część, ale nie pozbywaj się całości- sok wiąże suche składniki.
Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i resztę cukru wsyp do jednej miski, wymieszaj. Jabłka przesmaż chwilę z cynamonem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż 1/3 wymieszanych, suchy składników, przykryj je połową jabłek.
Na jabłka wyłóż kolejną część składników, ponownie wyłóż jabłka i przykryj ostatnią warstwą mąki, kaszy mann i cukru. Na wierz poukładaj piórka masła. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Olena Rudo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak
Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego
Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis
Źródło: obzarciuch.pl