Smakosze.pl Porady Jak gotować, buraki żeby zachowały idealny kolor? Garść cennych porad
canva/Mizina

Jak gotować, buraki żeby zachowały idealny kolor? Garść cennych porad

20 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, jak gotować buraki, żeby zachowały idealny kolor? Przedstawimy wam garść cennych porad, dzięki którym to ugotowane warzywo już zawsze będzie miało apetyczny kolor i doskonały smak. Nie straci też w czasie obróbki termicznej cennych składników.

Gotowane buraki przerabiamy zwykle na jarzynkę i serwujemy do klasycznych dań obiadowych. Bez zasmażanych buraków trudno wyobrazić sobie mielone kotlety czy pieczoną kaczkę. Tak przygotowane buraczki są bardzo smaczne, czasami jednak mogą stracić apetyczny kolor. Zobacz, jak temu zapobiec.

Jak gotować buraki, żeby zachowały idealny kolor?

Buraki najlepiej jest gotować w skórce. W ten sposób zachowają ładny kolor, smak, aromat i cenne składniki. Wcześniej trzeba je tylko dokładnie wyszorować i opłukać. Po włożeniu do garnka zalewamy je zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy około godzinę na niedużym ogniu.

By buraki nie straciły koloru w czasie gotowania, do wody można dodać pół łyżeczki cukru, dwie łyżeczki soku z cytryny, szczyptę kwasku cytrynowego lub łyżkę octu na każdy litr gotującej się wody.

Gdy już buraki będą wystarczająco miękkie, trzeba je odcedzić, wystudzić i obrać. Ugotowane buraki można zetrzeć na jarzynkę, dodać je do sałatki, zrobić z nich zupę-krem czy carpaccio.

Kilka przydatnych wskazówek

Zamiast gotować, buraki można upiec. Po wyszorowaniu każdy burak należy oddzielnie zawinąć w kawałek folii aluminiowej i piec co najmniej 1,5 godziny w 190 st. C.

Buraki przeznaczone do gotowania czy pieczenia powinny być podobnej wielkości. Dzięki temu wszystkie bulwy zrobią się miękkie w tym samym czasie.

O tym, czy buraki są już odpowiednio miękkie, najlepiej przekonać się, wbijając w nie ostrze noża. Jeśli łatwo wejdzie, buraki są gotowe. Sprawdź, jak zrobić buraczki zasmażane , a także, jak przygotować szybkie carpaccio z buraków .

sałatka z buraków
sałatka z buraków

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy, winiary, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy