Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe carpaccio z buraków
Adam Moskal
Adam Moskal 09.12.2021 01:00

Ekspresowe carpaccio z buraków

Carpaccio z buraka
canva/truembie, Getty Images

Carpaccio z buraków zawsze prezentuje się wyjątkowo apetycznie i jest również zdrowym zamiennikiem dla klasycznego mięsnego carpaccio. Kluczem do zrobienia tej sałatki w kilka chwil, jest wcześniejsze upieczenie buraków lub kupienie ugotowanych bulw. Dzięki temu oszczędza się dużo czasu na przygotowanie i można się cieszyć smakiem potrawy praktycznie natychmiast.

Carpaccio z buraków zostało opracowane jako zamiennik dla carpaccio z wołowiny, czyli bardzo cienko pokrojonej polędwicy z dodatkami. Najczęściej serwuje się je jako przystawka przed głównym daniem, aby zwiększyć apetyt i pobudzić żołądek do wzmożonej pracy.

Do buraków świetnie pasuje ser twarogowy z mleka koziego. Taki nabiał ma znacznie mocniejszy aromat i smak niż z mleka krowiego, więc warto mieć to na uwadze i nakładać odrobinę mniej, niż zwykłego sera. Dodatkowo pestki dyni można uprażyć na patelni, co wzmocni ich smak i zwiększy chrupkość.

Przepis na carpaccio z buraków

Składniki:

  • 2 buraki

  • garść pestek dyni

  • 110 g sera koziego twarogowego

  • 50 g rukoli

  • 3 łyżki oliwy

  • sok z połówki cytryny

  • sól

  • pieprz

Zacznij od upieczenia buraków (możesz zrobić to nawet dwa dni przed podaniem carpaccio, oszczędzając mnóstwo czasu). Umyj je, zawiń w folię spożywczą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około jedną godzinę, aż będą całkowicie miękkie.

Po upieczeniu odstaw je do ostudzenia, wcześniej zdejmując z nich skórkę. Buraki pokrój w bardzo cienkie plasterki. Jeśli używasz noża, upewnij się, że jest wystarczająco ostry. Zamiast noża można wykorzystać także mandolinę do warzyw.

Plasterki buraków rozłóż równomiernie na talerzu, tworząc ładny kształt koła. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Na plastry warzywa połóż kawałki sera oraz umytą rukolę. Posyp sałatkę prażonymi pestkami, skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sałatkę jarzynową według przepisu Magdy Gessler. Ten tekst zdradza przepis na klasyczną sałatkę jarzynową.

Carpaccio z buraków

Źródło zdjęcia: canva/MychkoAlezander, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram