Smakosze.pl Porady Jak grillować kaszankę, żeby nie pękała? Ten trick w mig rozwiąże problem
Fot. Canva/CCcat82

Jak grillować kaszankę, żeby nie pękała? Ten trick w mig rozwiąże problem

15 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Za niedługo rozpocznie się sezon grillowy, dlatego warto dowiedzieć się, jak przygotować kaszankę, aby nie popękała. Ten trik jest bananie prosty i co najważniejsze skuteczny. Stosuj go zawsze podczas grillowana kaszanki, a będzie idealna.

Kaszanka na grillu musi być

Dni robią się coraz cieplejsze, więc sezon na grillowanie w tym roku rozpocznie się znacznie szybciej. Na ruszt trafi nie tylko kiełbasa, ale też karkówka, a w nielicznych przypadkach kaszanka. Ta ostatnia podbija podniebienie tylko doświadczonych smakoszy.

W przypadku kaszanki jest jednak pewien problem. I wcale nie chodzi o jej smak, a sposób przygotowania. W wielu przypadkach kaszanka pęka i rozpada się, tracąc przy tym cenny farsz. Istnieje jednak pewien trick, który przedstawię ci w dalszej części.

grillowanie.jpg
Fot. Canva/Republica
Brązowe jajka znikną ze sprzedaży? Powód zaskoczy niemal każdego

Zastosuj ten trick

Niestety pomimo tego, że kaszankę uwielbia wiele osób, nie każdy wie, jak odpowiednio ją przyrządzić, aby nie pękła. Na szczęście istnieje jeden prosty trick , który pozwoli grillować kaszankę w całości.

Wystarczy każdą kiełbasę kaszanki zwinąć w folię aluminiową, a po położeniu na ruszcie należy grillować ją przez 15 minut. Zastosowanie tej prostej metody sprawi, że kaszanka nie popęka i nie rozpadnie się. Będzie doskonałą.

Te dodatki sprawia, że kaszanka będzie doskonała

Skoro już wiesz, co zrobić, żeby kaszanka na grillu nie popękała, to koniecznie dowiedz się jeszcze, co zrobić, aby smakowała jeszcze lepiej. Wystarczy podać ją z dodatkami. Oczywiście kiszona kapusta to świetny wybór, ale są też znacznie inne smaczniejsze.

Dodatki do kaszanki:

  • jabłko
  • pieczarki
  • czerwona cebula
  • ziemniaki

Wystarczy, któryś z tych składników zawinąć w folię aluminiową razem z kaszanką i usmażyć na grillu. Smak będzie obłędny, a zaproszeni goście będą zachwyceni smakiem całej kompozycji. Zrób i przekonaj się sama. Sprawdź przepis na doskonały deser oraz dowiedz się, której części z rzodkiewki nie wyrzucać .

grill 2.jpg
Fot. Canva/senky
Zalewam banany pysznym kremem i wstawiam do lodówki. Ten deser to hit nad hity
Na bazarkach pojawiły się pierwsze czereśnie z importu. Cena za kilogram jest trzycyfrowa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy