Jak mrozić krokiety? Jeden szczegół jest kluczowy, od niego wszystko zależy
Zrobiliście za dużo krokietów? Możecie je zamrozić. Jeśli włożycie je do chłodziarki przed panierowaniem i smażeniem, później w smaku będą niemal jak świeżo zrobione. Prosta taktyka uchroni danie przed zmarnowaniem.
Krokiety często goszczą jako dodatek do świątecznego barszczu. Przygotowując wigilijne potrawy, zdarza się przecenić możliwości domowników. W takich sytuacjach mrożenie bywa świetnym rozwiązaniem. Krokiety jak najbardziej mogą być w ten sposób przechowywane.
Jak mrozić krokiety? Najlepiej bez panierki
Mrożenie dań zawierających panierkę nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Chrupiąca otoczka w zamrażalniku zazwyczaj nabiera wilgoci i po odgrzaniu może stracić swoją strukturę. Jest też szansa, że zacznie odpadać. Taka sytuacja może mieć również miejsce w przypadku świątecznych krokietów.
Z tego względu polecamy, by po przygotowaniu naleśników wypełnionych farszem ocenić, jak dużą ilość będziemy w stanie zjeść w ciągu 2-3 dni. Pozostałe sztuki powinny wylądować w chodziarce , uprzednio zapakowane w szczelne plastikowe pojemniki.
Opanierowanie ich potem po odmrożeniu naprawdę nie zajmie wiele czasu, a smażenie i tak byłoby konieczne do ogrzania potrawy. Świeża panierka będzie o niebo smaczniejsza. Jeśli będziemy mieli ochotę, będziemy też mogli zapiec większą ilość krokietów pod serową pierzynką i podać zamiast obiadu.
Czy mrożenie krokietów w panierce jest możliwe?
Opanierowane krokiety można zamrozić. Konieczne jest jednak wcześniejsze ich usmażenie i dokładne ostudzenie. Postępowanie będzie dokładnie takie samo jak w przypadku dania, które nie było podgrzane — należy przełożyć je do szczelnego pojemnika. Warto tylko pamiętać, że panierka po chłodzeniu lubi odpadać.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na krokiety. Szczególnie polecamy prosty patent na rarytas ziemniaczany bez naleśników — sprawdzi się jako dodatek do niejednego obiadu. Być może skusi was też receptura na krokiety pełne aromatycznych leśnych grzybów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama