Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można zamrozić barszcz czerwony? Łatwo o błąd

Czy można zamrozić barszcz czerwony? Łatwo o błąd

Czy można mrozić barszcz czerwony?
canva/fotek

Przygotowaliście dużo barszczu czerwonego i zastanawiacie się jak go bezpiecznie przechować? Tradycyjną świąteczną zupę bez dodatków można zamrozić. Trzeba jednak zadbać o kilka szczegółów. Podpowiadamy, jak bezpiecznie schłodzić danie.

Jeśli po wigilijnej kolacji zostało wam sporo barszczu czerwonego, macie kilka opcji na jego przechowanie. Wystudzoną zupę można po prostu wstawić do lodówki. Tak zabezpieczona będzie zdatna do spożycia jeszcze około 48 godzin. Jest jednak lepszy sposób.

Barszcz czerwony można mrozić

Mrożenie barszczu czerwonego jest możliwe tylko wtedy, gdy do zupy nie została dodana śmietana. Nabiał źle znosi mrożenie i jeśli nasze danie jest zabielane, jedynym wyjściem jest możliwie szybkie zjedzenie go.

W przypadku zupy czystej nie ma już żadnych przeciwwskazań. Możemy je zamknąć w szczelnych pojemnikach i włożyć do szuflady chłodziarki, a w niskiej temperaturze zachowa świeżość nawet do 6 miesięcy. Warto zatem zawczasu przyjąć strategię doprawiania nabiałem dopiero na talerzu.

Jak bezpiecznie zamrozić barszcz czerwony?

Zupa, którą chcemy, przechować w chłodzie najpierw musi zostać ostudzona. Kolejnym krokiem jest przelanie jej do plastikowych pojemników lub woreczków. Należy przy tym pamiętać, że każdy zamrażany płyn zwiększa swoją objętość i pozostawić nieco pustej przestrzeni w wybranych opakowaniach.

Nie można również zapomnieć, że do zamrażalnika ze względów bezpieczeństwa nie powinny trafiać opakowania szklane. Niestety pod wpływem zmiany temperatury narażone będą na pękanie, więc nasza zupa, zamiast cieszyć nas za jakiś czas, może się po prostu rozlać.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dodatki do barszczu czerwonego. Szczególnie polecamy proste krokiety bez zawijania. Być może spodobają wam się też aromatyczne uszka grzybowe.

Barszcz czerwony można mrozić
canva/CCat82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: