Smakosze.pl
Przypalona patelnia

canva/victorass88, Getty Images

Jak oczyścić przypaloną patelnię?

12 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Chyba każdemu z nas przydarzyło się spalenie patelni i przywarcie zwęglonych resztek do jej powierzchni. W takiej sytuacji warto znać domowe sposoby na uporanie się ze spalenizną. Jedną z metod jest rozpuszczenie kwasku cytrynowego w wodzie i zalanie nią naczynia. Po jakimś czasie namaczania brud sam zacznie odchodzić.

Podczas korzystania z kuchni i sprzętów kuchennych łatwo o wpadki. Wystarczy zagapić się na kilku sekund lub w czymś zaczytać, aby gotowane jedzenie utworzyło twardą spaloną skorupę, której oczyszczenie jest ciężkie i żmudne.

Oczyszczanie czajnika za pomocą sody oczyszczonej jest skuteczne

Jak usunąć kamień z czajnika za pomocą sody?

CZYTAJ DALEJ

W takich momentach zwykle sięgamy po specyfiki ze sklepów z chemią, które zmiękczają przypalone resztki i ułatwiają ich usunięcie. Takie środki chemiczne nie są jednak zbyt zdrowe, dlatego my polecamy domowe rozwiązania. Jednym z nich jest roztwór z kwasku cytrynowego i wody, który świetnie czyści przypalone patelnie i garnki.

Kwasek cytrynowy na przypaloną patelnię

Kwasek cytrynowy znaleźć można w każdym gospodarstwie domowym, dlatego nie ma większych problemów z jego dostępnością. Właściwości żrące oraz przeciwutleniające bardzo często przydają się przy codziennych domowych obowiązkach.

Aby wykorzystać ją do czyszczenia przypalonej patelni, wsyp dwie łyżeczki kwasku do połowy szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia. Gotującym się roztworem zalej patelnie i odstaw ją na kilka godzin.

Po tym czasie wystarczy spłukać ją strumieniem czystej ciepłej wody w zlewie, przetrzeć gąbką z płynem do naczyń i gotowe. Metoda ta działa zarówno na wewnętrzną część naczyń, jak i na zewnętrzną.

Sposób z sodą oczyszczoną

Wsyp sodę oczyszczoną do miseczki i zalej ją wodą w takich proporcjach, aby składniki utworzyły konsystencję pasty. Następnie nałóż ją na przypaloną powierzchnie i zostaw ją na kilka godzin. Warto obłożyć naczynie folią aluminiową, która przyspieszy proces.

Gdy czas na zegarku minie, odwiń folię i spłucz pastę. Zwróć uwagę na powłokę, jaką pokryta jest patelnia. Teflonowe powierzchnie nie mogą być szorowane, a tytanowe wytrzymają nawet intensywne tarcie.

Kolejnym trikiem na zwiększenie działania sody oczyszczonej, jest zmieszanie jej z wodą utlenioną. Taka pasta jeszcze silniej rozpuszcza tłuste osady, więc wykorzystuj ją na największe zabrudzenia, z którymi nie poradzisz sobie wcześniejszymi metodami.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak gotować idealny ryż za każdym razem. Ten tekst poświęcony został coraz większym cenom pieczywa w sklepach.

Czyszczenie patelni

Źródło zdjęcia: canva/ibbadib, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: prymusagd

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >
gotująca babcia

Porady

Dzień Babci - zdradzamy najlepsze babcine sztuczki kulinarne

Czytaj więcej >