Jak podawać ser halloumi? Przysmak cieszy się coraz większą popularnością
Jak podawać ser halloumi? Cypryjski przysmak cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, jego wyjątkowy smak podkreślony suszoną miętą jest doskonałym dodatkiem niemal do każdego dania. Dowiedz się, z czym podawać halloumi i poznaj 2 przepisy na wyśmienite, wiosenne sałatki.
Halloumi jest tradycyjnym serem cypryjskim, który produkowany jest z mleka owczego lub koziego, czasem również z połączenia obu rodzajów mleka. Do sera dodaje się również sól oraz liście mięty cypryjskiej, która sprawia, że ser jest niezwykle aromatyczny.
Ser halloumi jest coraz bardziej popularny w Polsce. Niemal w każdej restauracji możemy dostać danie z cypryjskim przysmakiem. Ser kupimy również w każdym, większym markecie spożywczym i podamy na wiele sposobów.
W cypryjskich restauracjach również najczęściej spotkamy ser serwowany po obróbce termicznej, ponieważ właśnie wtedy uwalnia najlepszy smak. To również główny składnik regionalnego ravioli.
Halloumi możemy podać na śniadanie, jako dodatek do jajek i wędlin. Grillowany ser jest pysznym dodatkiem do burgerów , sałatek, makaronów, zapiekanek. Smażony w panierce z jajka i bułki tartej doskonale zastępuje mięso w daniu obiadowym.
Jak podawać ser halloumi?
Ser halloumi możemy podawać na surowo, smażyć i grillować. Produkt cypryjskiego pochodzenia na ciepło smakuje fantastycznie, dlatego szczególnie polecam właśnie grillowanie.
Sałatka z grillowanym serem halloumi, roszponką i granatem
Składniki na 2 porcje:
-
150 g sera halloumi
-
pół granatu
-
2 garści roszponki
-
dojrzałe awokado
-
łyżeczka soku z cytryny
-
2 łyżki oliwy
-
sól, pieprz do smaku
Roszponkę rozłóż na dwa talerze, awokado obierz ze skóry, pokrój w plastry i dodaj do roszponki. Z granatu wybierz pestki, najlepiej przy pomocy łyżeczki i również rozłóż je na sałacie. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
Halloumi pokrój w plastry i grilluj na patelni grillowej przez kilka minut, następnie poukładaj go na porcjach sałatek. Całość polej przygotowanym dressingiem i podaj, smacznego.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i sosem malinowym
Składniki na 2 porcje:
-
opakowanie sera halloumi
-
gruszka
-
2 garście malin
-
2 łyżeczki miodu
-
rukola
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka masła
Na początku zrób sos: maliny zblenduj z oliwą z oliwek i 1 łyżeczką miodu, odstaw. Rukolę poukładaj na talerze, obierz i pokrój w słupki gruszkę, pokrój w plastry ser halloumi.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim gruszkę z 1 łyżką miodu, smaż aż się zarumieni i przełóż na talerze. Zgrilluj ser i również dodaj go do sałatek. Całość polej przygotowanym sosem malinowym i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Nataly Hanin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lżejsze od klasycznych pieczone pączki. Mniej kalorii bez utraty smaku
-
Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji. Smak sezonu
Źródło: ekologia.pl, stylzycia.radiozet.pl