Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów po gotowaniu?
W trakcie każdych świąt osoby z zamiłowaniem do kulinariów spędzają długie godziny w kuchni. W garze bulgocze wyborny żurek, w piekarniku robi się pieczeń, a w lodówce czeka sałatka jarzynowa. Dania same w sobie kuszą wyglądem i aromatem. Jednak po przygotowaniach mieszanina zapachów nie jest zbyt przyjemna.
Przykre aromaty po świątecznym gotowaniu
Każdy, kto przygotowywał świąteczną ucztę, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że czasem w kuchni zaczynają gościć wątpliwie kuszące aromaty. Przypalony tłuszcz, jajka i pozostałości mięsa nawet po umyciu jeszcze długo o sobie przypominają.
Niedawno wspominaliśmy o wielkanocnej ofercie Mateusza Gesslera. Zamawianie jedzenia oszczędza nam pracy i chroni przed ewentualnymi mankamentami. Jednak znaczna część smakoszy woli samodzielnie przyrządzać świąteczne specjały.
Na wielkanocnym stole gości wiele różnych potraw. Warto zaskoczyć najbliższych jajkami w niecodziennej odsłonie. Ich zapachy same w sobie są bardzo apetyczne. Niefortunne mieszanka woni nie dostarcza nam miłych wrażeń. Na szczęście możemy się ich pozbyć za sprawą produktów, które można znaleźć w większości kuchni.
Jak pozbyć się niemiłych zapachów?
Okazuje się, że z nieprzyjemnymi aromatami dobrze radzą sobie goździki. Niepozorna przyprawa potrafi zdziałać cuda. Wystarczy 5 sztuk umieścić w garnku z wodą i zagotować. Po kilku minutach zapachy, których chcieliśmy się pozbyć, powinny zniknąć.
Podobna sztuczka działa również z laską cynamonu lub gwiazdek anyżu. Przyprawy te są bardzo aromatyczne i niwelują odór pozostały wskutek gotowania. Możemy sięgnąć również po inne metody.
Oprócz przypraw warto wypróbować sztuczkę ze skórkami cytrusów. Wystarczy umieścić je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Skórki trzymamy przez kilka minut w takich warunkach, a następnie otwieramy drzwiczki pieca. Piękny zapach rozniesie się po całej kuchni.
(Canva.com / Elena Photo)
Bardziej złożone sposoby na przykre aromaty
Jeśli same goździki okazały się niewystarczające, wówczas możemy wzbogacić o inne składniki, które charakteryzują się miłą wonią. Przepis na wyjątkową miksturę jest niezwykle prosty. Co nam będzie potrzebne?
100 ml wody
6 goździków
6 ziaren pieprzu
gałązka mięty
2 g majeranku
Wodę wlewamy do garnka. Kiedy już się zagotuje, dodajemy pozostałe składniki. Podgrzewamy je przez kilkanaście minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy na rozprzestrzenienie się zapachów po kuchni. Proces przygotowania mikstury można obejrzeć na poniższym nagraniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Chilifiga; YouTube / Menu Dorotki