Masz gotową kapustę z grzybami na święta? Gratulacje, teraz pamiętaj o ważnym szczególe
Planujesz podanie na święta kapusty z grzybami? Tę potrawę warto zacząć przygotowywać nawet dwa dni wcześniej. Przed podaniem bez problemu możesz trzymać ją w lodówce. Kapusta z grochem dobrze znosi również mrożenie.
Wiele z potraw wigilijnych możemy przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu równomiernie rozłożymy czas niezbędny do ich przyrządzenia. Aby ten pomysłowy plan wcielić w życie, ważna jest wiedza na temat prawidłowego przechowywania poszczególnych dań. Kapusta z grzybami w lodówce zachowuje świeżość do 7 dniu, a w zamrażarce nawet kilka tygodni.
Przepis na świąteczną kapustę z grochem
Składniki:
-
3 garście suszonych grzybów uprzednio namoczonych
-
0,5 kg kiszonej kapusty
-
2 cebule
-
kawałek jabłka
-
4 łyżki oliwy
-
0,5 szklanki wolu lub bulionu warzywnego
-
8-10 suszonych śliwek bez pestek
-
0,5 łyżeczki kminku
-
0,5 łyżeczki cukru
-
1-2 łyżki sosu sojowego
-
sól i pieprz do smaku
Aromatyczna kapusta z grzybami krok po kroku
Kapustę odciśnij w dłoniach i posiekaj . Namoczone grzyby wyjmij z wody i pokrój w paseczki . Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zaś jabłko do kapusty z grzybami obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy . Wrzuć na nią cebulę i podsmażaj warzywo przez klika minut . Następnie dodaj do niego kapustę, oraz wszystkie przyprawy i sos sojowy . Całość smaż przez minutę, często mieszając .
Do zawartości patelni dołóż grzyby oraz jabłko . Podsmażaj jeszcze przez chwilę, a następnie zalej składniki kapusty z grzybami bulionem lub wodą . Na koniec dorzuć pokrojone na cząstki suszone śliwki. Gotuj potrawę pod przykryciem przez ok. 10 minut .
Z kapusty z grzybami zdejmij pokrywkę i zredukuj ilość płynu , od czasu do czasu mieszając. Dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Podgotuj potrawę jeszcze przez 1-2 minuty i zdejmij całość z ognia . Kapusta z grzybami gotowa jest do podania. Poznaj przepis na przepyszny kulebiak faszerowany kapustą . Warzywo można przygotować również z dodatkiem łuskanego grochu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie jabłko, nie cebulka. Na święta podaj śledzie z aromatycznym skarbem lasu
-
Babcina receptura na staropolski krem grzybowy. Wielka konkurencja dla tradycyjnej grzybowej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama