Smakosze.pl Produkty Jak przechowywać truskawki? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/congerdesign/Pixabay

Jak przechowywać truskawki? Wyjaśniamy krok po kroku

13 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie ma lepszych owoców od truskawek. Wygrzane w pełnym słońcu są soczyste, słodkie i rozpływają się w ustach. Truskawki możemy kupić coraz częściej u lokalnych sprzedawców. Jak przechowywać truskawki, aby na dłużej zachowały świeżość?

Powoli rozpoczynamy sezon na truskawki. Na polne owoce musimy jeszcze trochę poczekać, jednak zaczynają pojawiać się już w sprzedaży polskie, szklarniowe owoce. Nasze rodzime truskawki są zdecydowanie najsmaczniejsze.

Z truskawek możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Pierogi z truskawkami , naleśniki z musem, knedle. Możemy dodać je również do lodów, gofrów, zrobić kompot, lemoniadę. Truskawki to doskonały dodatek do wypieków: biszkopt z truskawkami i galaretką , tort z mascarpone, beza z truskawkami, sernik z musem to ciasta, które mogłabym jeść bez przerwy.

Truskawki zawierają dużo wody, przez co szybko się psują, jeśli nie będziemy ich odpowiednio przechowywać. Sprawdź, co zrobić, aby owoce na długo zachowały smak i świeżość, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez wiele dni.

Zatrzymaj smak truskawek aż do następnego sezonu- tu poznasz prosty przepis na dżem truskawkowy , będzie idealny jako dodatek do naleśników, gofrów, pieczywa.

Jak przechowywać truskawki?

Truskawki koniecznie przełóż z plastikowego worka lub reklamówki i przełóż do szklanego pojemnika, lub koszyka, następnie wstaw do lodówki na najniższą półkę, ponieważ panuje tam idealna dla owoców temperatura.

Truskawki przechowywane w lodówce na dłużej zachowają świeżość. Nigdy nie myj i nie odkrawaj szypułek z owoców, jeśli nie chcesz iść zjeść tego samego dnia. Woda i obranie truskawek sprawi, że owoce bardzo szybko się zepsują.

Dobrym sposobem na zachowanie świeżości truskawek na dłużej jest również dokładne sprawdzenie każdej sztuki. Jeśli któraś truskawka jest nadgniła lub bardzo miękka, nie wkładaj jej do lodówki z innymi owocami, ponieważ szybciej się zepsują.

Naleśniki z musem truskawkowym

Źródło zdjęcia: canva/ PeteerS Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl, przepisy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy