Kremowa, konkretna jajecznica z wybornym dodatkiem
Jajecznica jest prostym daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Jeśli marzysz o kremowej, konkretnej jajecznicy, dodaj do niej wyborny składnik, dzięki któremu rzeczywiście taka będzie. Bez problemu znajdziesz go w swojej lodówce, a twoja jajecznica będzie smakować tak, jak lubisz.
Jajecznica to pożywne danie do przygotowania w kilka minut. Jest chyba jednym z najlepszych pomysłów na śniadanie dla zabieganych. Może być jednak na tyle smaczna, że warta będzie nawet dnia odświętnego. Wszystko zależy od tego, jak ją przygotujesz i co do niej dodasz.
Dziś proponujemy wam dodać do jajecznicy majonez. Ten produkt w swoim składzie zawiera już jajko i olej, jednak potrafi sprawić, że jajecznica wyjdzie niezmiernie kremowa. Oczywiście pod warunkiem, że nie zetniecie jej zbyt mocno. Bo jednak najsmaczniejsze jajka to te, które pozostają nie do końca ścięte.
Kremowa, konkretna jajecznica z wybornym dodatkiem
Składniki:
4 jajka
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie kremowej jajecznicy
Patelnię rozgrzej niezbyt mocno. Połóż na niej łyżeczkę masła i rozprowadź je po całej patelni, by ją natłuścić.
Jajka wybij na patelnię, dodaj majonez i wodę. Całość mieszaj łopatką, cały czas podgrzewając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
Jajecznicę przełóż na talerz, jeśli lubisz, posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem i rzodkiewkami lub pomidorem.
Wskazówka: Jajka możesz też wybić do miski, dodać majonez i wodę i całość wymieszać widelcem. Potem wylać masę na patelnię i smażyć, mieszając.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszną jajecznicę. Sprawdź, jak przygotować sycącą jajecznicę po góralsku, a także jak zrobić jajecznicę z serem i pomidorem.
Źródło zdjęcia: canva/tashka2000
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: o2