Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić szparagi z grilla? Najprostszy patent
canva/JariJ

Jak przyrządzić szparagi z grilla? Najprostszy patent

30 kwietnia 2022

Szparagi właśnie zaczynają pojawiać się na warzywnych straganach. To delikatne w smaku warzywo idealnie nadaje się na grilla. Wystarczy je umyć, posmarować oliwą i posolić, a po kilku minutach cieszyć się będziemy doskonałym zielonym dodatkiem do innych grillowych frykasów. Koniecznie sprawdźcie.

Szparagi pasują do wielu dań. Doskonale smakują zarówno w sałatce, jak i z jajkiem w koszulce czy sadzonym — koniecznie z sosem holenderskim. W pysznej odsłonie wprost z grilla również wam się spodobają. Przygotujecie je zaledwie w kilka chwil. Spróbujecie?

Przepis na wyborne szparagi z grilla

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Szparagi płuczemy. Usuwamy twardą część, łamiąc warzywo. Następnie układamy je na blacie kuchennym lub desce do krojenia i nabijamy na patyki do szaszłyków — to pomoże nam obracać warzywo na grillu.

Szparagi nacieramy oliwą z oliwek i solimy. Układamy na rozgrzanym ruszcie, tak, aby główki znalazły się z dala od żaru. Dzięki temu nie spalą się. Grillujemy przez kilka minut i obracamy.

Po 4-6 minutach zdejmujemy. Oprószamy pieprzem i podajemy z wybranymi dodatkami np. z karkówką i ziemniakami . Smacznego.

Wskazówka: posmarowane oliwą i posolone szparagi możecie przyrządzić także na patelni grillowej. Ustawcie średnią moc palnika, a po kilku minutach uzyskacie delikatne i chrupiące warzywo.

Grillowane szparagi pasują do sałatek
Grillowane szparagi pasują do sałatek

Źródło zdjęcia: canva/rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy