Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-26T205655.112

canva/antares71

Prosty sposób na idealne jajka sadzone

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jajka sadzone to dobry pomysł na śniadanie lub letni obiad. Nie od dziś wiadomo, że doskonale smakują one w towarzystwie ziemniaków oraz swojskiej mizerii. Chcesz, żeby zawsze wychodziły idealne, nie zapomnij o tym, aby tuż przed smażeniem były one w temperaturze pokojowej. O czym jeszcze warto pamiętać?

Chociaż jajka sadzone na pierwszy rzut oka nie kojarzą się ze zbyt skomplikowanym daniem, to warto znać kilka patentów, dzięki którym zawsze będą nas cieszyć swoim idealnym smakiem. Kilkoma poradami na usmażenie wybornych jajek sadzonych podzielił się sam uwielbiany youtuber - Tomasz Strzelczyk.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować idealne jajko sadzone?

Aby cieszyć się smakiem wybornych jajek sadzonych, musimy pamiętać o kilku ważnych czynnościach jeszcze przez ich usmażeniem. Po pierwsze powinny być one w temperaturze pokojowej, ponieważ właśnie dzięki temu białko będzie się równomiernie ścinać.

Po drugie żółtko nie powinno mieć żadnych przebarwień, dlatego koniecznie należy posolić jajko dopiero tuż po jego usmażeniu.

Projekt bez tytułu - 2021-07-26T165326.293

Największy błąd podczas kiszenia ogórków, przestrzega przed nim nawet Gessler

CZYTAJ DALEJ

Gdy na białku zauważysz charakterystyczne pęcherzyki, to oznacza, że moc palnika po prostu jest za wysoka i należy niezwłocznie zmniejszyć płomień. Aby nie przywierało ono podczas smażenia, należy delikatnie ruszać patelnią.

Zdaniem kulinarnych ekspertów jajka sadzone warto smażyć na niewielskiej ilości masła lub masła klarowanego. Nie jest to jednak oczywiste, ponieważ np. w Hiszpanii smaży się je na głębokim oleju.

Szukasz innych pomysłów na śniadania z jajkami w roli głównej? Z naszych dowiesz się m.in.: jaka przyprawa idealnie pasuje do jajecznicy oraz poznasz prosty sposób na obłędny omlet.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło:oddasz fartucha/ ale meksyk

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >