Smakosze.pl Porady Jak sprawdzić, czy karp jest świeży?
canva/Vitalii Hulai, Getty Images Pro

Jak sprawdzić, czy karp jest świeży?

30 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Żadne święta nie mogą obejść się bez karpia przygotowywanego na wiele różnych sposobów, więc przed wigilią kupuje się duże ilości tej ryby. Aby sprawdzić, czy karp jest świeży, można zastosować kilka metod. Wśród nich najlepszymi jest delikatne naciśnięcie ryby palcem, zwrócenie uwagi na wygląd oczu czy kolor skrzeli.

Karp co roku gości na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami - najczęściej podaje się go smażonego w panierce, galarecie czy pieczonego z aromatycznymi grzybami i ziołami. Taka popularność ryby powoduje, że łatwo kupić okazy nieświeże, których już nie powinno się jeść.

Z tego powodu, aby zminimalizować ryzyko złego zakupu, zdradzamy sposoby na sprawdzenie świeżości karpia. Każdy z nich można użyć bezpośrednio podczas wybierania ryby w sklepie i nie wymagają one żadnych specjalistycznych przyrządów czy umiejętności.

Przyjrzyj się oczom i skrzelom karpia

Praktycznie każdy rybak doskonale zdaje sobie sprawę, że najszybszym sposobem oceny świeżości ryby jest zerknięcie na jej oczy oraz skrzela. To one jako pierwsze wskazują na zbyt długie leżenie ryby na stoisku. Kolejną zaletą jest łatwość wykorzystania ich podczas zakupowej gorączki.

Oczy świeżej ryby są błyszczące i wypukłe - jeśli zamiast tego spowija je mgiełka i są zapadnięte, to znak, że karp swoje przeleżał i nie jest pierwszej świeżości. Taka ryba nie jest oczywiście zepsuta, jednak jej smak może być gorszy.

Kolejny element ryby, na który należy zwrócić uwagę, to skrzela. Świeżo zabity karp powinien mieć intensywnie czerwone i wilgotne skrzela. Zauważając na nich plamy lub gdy są całkowicie blade, zalecamy zostawić rybę na sklepowej półce.

Sprężyste mięso i ładna skóra

Przed zakupem delikatnie naciśnij rybę w okolicy głowy i skrzeli. Jej ciało powinno stawiać delikatny opór, a mięso mieć sprężystość. Nieświeża ryba będzie miała wklęśnięcie w miejscu, w którym użyliśmy odrobiny nacisku.

Taką samą technikę można użyć na każdym surowym kawałku karpia, nie tylko rybie w całości. Po zbyt długim czasie ryba traci sprężystość i staje się nieprzyjemnie miękka. Nawet po najlepszym doprawieniu mięsa, taka ryba nie będzie smaczna po ugotowaniu.

Niezłym indykatorem jakości i świeżości karpia jest także jego skóra. Jej faktura musi być gładka, nie może mieć również żadnych plam i odbarwień. Stosując się do powyższych porad, eliminujesz praktycznie do zera szansę na kupienie ryby słabej jakości.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst wyjawia metody na delikatnego karpia w panierce bez smażenia i nieprzyjemnego zapachu.

Karp

Źródło: canva/Lolostock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: onet Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy