Smakosze.pl Przepisy Jak upiec idealny sernik wiedeński?
canva/artlensfoto, Getty Images

Jak upiec idealny sernik wiedeński?

14 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sernik wiedeński zachwyca swoją treściwością, która jest jednak doskonale zbalansowana - podczas jedzenia ciasto bowiem nie zatyka. Aby masa serowa była dobrze zrobiona, dodaj do niej prawdziwe masło z 82% tłuszczu. Dzięki temu będzie delikatna i rozpływająca się w ustach.

Sernik wiedeński charakteryzuje się brakiem spodu, jest to tak naprawdę upieczona masa serowa, z wierzchu polana polewą czekoladową. Dla wielu nie ma lepszej wersji tego ciasta.

Dodanie do masy serowej dobrej jakości masła o odpowiedniej zawartości tłuszczu sprawi, że deser będzie puszysty i delikatny. Jeśli nie chcesz, aby sernik zanadto opadł, nie ucieraj zbyt długo jajek z innymi składnikami.

Przepis na sernik wiedeński

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego

  • 110 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 6 jajek

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • czekolada gorzka

  • dodatkowe 60 g masła

Zacznij od zmielenia twarogu w maszynce do mięsa przynajmniej dwa razy. Od razu rozgrzej także piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia posmaruj odrobinę masła.

W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszysty puch. Dodawaj po kolei jajka, cały czas miksując, Następnie wrzucaj twaróg, obie mąki oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Masę przelej do formy i wyrównaj z wierzchu. Wstaw ciasto do pieca, zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik przez 1,5 h. Po upieczeniu ostudź ciasto. W rondelku roztop masło oraz czekoladę, polej nią wierzch ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić proste ciasto z dynią. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszne ciasto bez pieczenia Orzechowa Dama.

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poproszedokladke

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy