Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak upiec schab, żeby był idealnie soczysty? Proste patenty
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.04.2022 12:31

Jak upiec schab, żeby był idealnie soczysty? Proste patenty

schab pieczony
canva/ALEAIMAGE

Na święta z pewnością wielu z was będzie piekło mięsa. Dlatego dziś powiemy wam, jak upiec schab, żeby był idealnie soczysty. Zdradzimy wam proste patenty, dzięki którym tym razem mięso będzie pyszne, delikatne i nie wyschnie na wiór. Możecie je podać na ciepło z sosem na obiad lub wystudzone pokroić w cienkie plasterki i serwować na półmisku zimnych mięs.

Schab jest jednym z najczęściej pieczonych przez nas mięs. To dlatego, że jest delikatny i chudy i ma kształt, który nie wymaga formowania. Po upieczeniu świetnie prezentuje się na półmisku. Jest z nim tylko jeden problem — z powodu małej zawartości tłuszczu, po upieczeniu potrafi być dość suchy. Na co zwrócić uwagę, by taki nie wyszedł?

Jak upiec schab, żeby był idealnie soczysty?

By po upieczeniu schab był kruchy i soczysty, trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów. Po pierwsze należy wybrać odpowiedni kawałek mięsa. Odpowiedni, to jest taki, który ma na wierzchu warstwę tłuszczyku. Ten tłuszczyk będzie się wytapiał w czasie pieczenia i nasączał resztę mięsa. Mięso należy opłukać i oczyścić z błon.

Teraz przychodzi czas na zamarynowanie schabu. Najlepiej natrzeć go mieszanką czosnku, majeranku, soli, pieprzu i oleju. Można też do niej dodać trochę musztardy. Tak przyprawiony schab należy włożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin.

Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Ten proces spowoduje, że na wierzchu schabu zetnie się białko, które będzie utrudniało wypływanie z mięsa soków. Dzięki temu pieczeń będzie soczysta.

Obsmażone mięso należy umieścić w żaroodpornym lub żeliwnym przykrywanym naczyniu albo w foliowym rękawie do pieczenia. Mięso pieczone pod przykryciem też zachowa więcej soków.

Schab należy piec w temperaturze 180 st. C. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kawałka mięsa. Przyjmuje się, że 1 kg schabu potrzebuje godziny pieczenia. W czasie pieczenia mięso warto co jakiś czas polewać sosem spod pieczeni.

Przepis na pieczony schab

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości

  • 8 ząbków czosnku

  • 2 łyżki soli

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

  • majeranek

  • 1 l wody

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka masła

  • mielona papryka

Przygotowanie schabu

Schab opłucz. Do pojemnika wsyp sól, cukier, zmiażdżony pieprz, łyżeczkę majeranku i 4 posiekane ząbki czosnku. Dodaj wodę i ocet, wymieszaj.

Mięso włóż do marynaty, przykryj, wstaw do lodówki na całą noc, a nawet na dobę. W połowie marynowania obróć mięso.

Schab wyjmij z marynaty, osusz. Miękkie masło rozetrzyj z pozostałym czosnkiem, łyżką majeranku i łyżeczką papryki. Pastą posmaruj mięso.

Mięso włóż do brytfanny, przykryj. Piecz 30 minut w 200 st. C. Potem obniż temperaturę do 160 st. C i piecz mięso jeszcze godzinę.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, by mięso miało rumiany wierzch, odkryj je 10 minut przed końcem pieczenia.

  • Po upieczeniu schab wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10-15 minut, zanim go pokroisz. W tym czasie równomiernie rozejdą się po nim soki, dzięki czemu będzie smaczniejszy.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schab w marynacie gyros, a także na schab pieczony w mleku.

majeranek
majeranek

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram