Smakosze.pl Porady Jak usunąć śluz i nieprzyjemny zapach z karpia?
canva/TeresaKasprzycka

Jak usunąć śluz i nieprzyjemny zapach z karpia?

1 grudnia 2021

Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez karpia. Jak jednak dobrze go przygotować? Jednym z ważnych etapów jest pozbawienie go śluzu. Znamy patent, dzięki któremu zrobicie to łatwo i bez wysiłku. Wystarczy, że zaopatrzycie się w siatkę po cebuli lub ziemniakach.

Karp jest świątecznym przysmakiem, którego według wielu osób nie może zabraknąć na świątecznym stole. Choć ryba ta nastręcza trudności w obróbce, wielu z nas nie umie sobie odmówić tej tradycyjnej, niekoniecznie dietetycznej i zdrowej, potrawy. Przychodzimy więc z radą jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i śluzu.

Karp do smażenia trzeba pozbawić śluzu

Aby pozbyć się śluzu, rybę najlepiej jest umyć pod bieżącą wodą. Zróbmy to ostrożnie, by nie rozchlapać zgromadzonych na mięsie drobnoustrojów po całej kuchni. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych narzędzi , ani ciepłej wody, która mogłaby ugotować rybę.

Wystarczy, że włożymy karpia do plastikowej siatki, w której kupujemy cebulę lub ziemniaki , a uzyskamy myjkę, którą z łatwością usuniemy śluz. Umieszczamy tak „opakowaną” rybę pod wodą i delikatnie pocieramy siatką o jej skórę. Po chwili, po śluzie nie będzie śladu.

Cebula może usunąć nieprzyjemny posmak

Aby rybę pozbawić posmaku mułu, należy podzielić ją na dzwonki, posolić i obłożyć plastrami cebuli i pozostawić w chłodzie — najlepiej na balkonie — na noc lub nawet na dłużej. Ten patent znacznie poprawi smak dania.

Warto też zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę , hodowaną w taki sposób by trafiające do sprzedaży okazy były „odmulone". Taka ryba jest wcześniej odławiana i trzymana przez kilka miesięcy w krystalicznie czystej wodzie , dzięki czemu na talerzu nie jest już wyczuwany posmak mułu, w którym naturalnie bytuje.

Po przepisy na świąteczne dania zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na rybę po grecku oraz niezawodny sposób na piernik staropolski — tradycyjny dojrzewający wypiek, dzięki któremu przywołacie wspomnienia z dzieciństwa.

Karp pieczony
Karpia przed obróbką należy oczyścić ze śluzu

Źródło: canva/Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzdrowokolorowo Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy