Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy, uwielbiany przepis Gessler na rybę po grecku
Adam Moskal
Adam Moskal 22.11.2021 01:00

Najlepszy, uwielbiany przepis Gessler na rybę po grecku

Ryba po grecku
canva/ArtCookStudio, Getty Images

Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia, z uwagi na podawanie bezmięsnych dań w tym czasie, jest ryba po grecku. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" zaprezentowała swój własny przepis na top kultowe danie. Poniżej zdradzamy tajniki przygotowania aromatycznej ryby w marchewce. Każde święta będą smakować lepiej, jeśli użyje się pomysłu Gessler.

Ryba po grecku, choć nazwa może wskazywać na coś zupełnie innego, nie jest potrawą wywodzącą się z Grecji. W praktyce jest to danie całkowicie polskie, a Grecy, słysząc jej nazwę, nie będą w stanie zrozumieć, o czym mówimy. Jak gotuje ją gwiazda TVN-u Magda Gessler?

Jej metoda wymaga użycia dużych ilości przypraw, które nadają całości niezwykle intensywnego aromatu. Dodatkowym składnikiem jest odrobina białego wina, świetnie komponującego się z mnóstwem białych ryb - nie trzeba się obawiać zawartości alkoholu, ponieważ ten zdąży wyparować, zanim zacznie się jeść.

Przepis na rybę po grecku Magdy Gessler

Składniki:

  •  1 kg białej ryby

  •  2 kg dojrzałych pomidorów

  •  6 marchewek

  • 1 cukinia

  •  pół selera

  •  2 cebule

  •  1 por

  •  2 pietruszki

  •  50 ml białego wina

  •  mąka

  •  sól, pieprz

  •  słodka papryka

  •  cynamon

  •  liście laurowe

Rybę pokrój na średniej wielkości kawałki, przypraw ją solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na talerz wsyp mąkę pszenną i obtocz w niej dokładnie każdy kawałek doprawionej ryby. Pora obierz i umyj pod bieżącą wodą.

Cebule oraz pora pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Marchewkę, selera, cukinię i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj warzywa do cebuli oraz pora i duś, aż wyparuje z nich większość wody.

Rybę podsmaż na złoty kolor. Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy, pokrojone pomidory, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalej je winem i duś przez około 15 minut. Zalej rybę sosem, delikatnie wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o nowej polityce Carrefoura wobec sprzedaży karpi. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.

Ryba po grecku

Źródło zdjęcia: canva/ArtCookStudio, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram