Najlepszy, uwielbiany przepis Gessler na rybę po grecku
Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia, z uwagi na podawanie bezmięsnych dań w tym czasie, jest ryba po grecku. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" zaprezentowała swój własny przepis na top kultowe danie. Poniżej zdradzamy tajniki przygotowania aromatycznej ryby w marchewce. Każde święta będą smakować lepiej, jeśli użyje się pomysłu Gessler.
Ryba po grecku, choć nazwa może wskazywać na coś zupełnie innego, nie jest potrawą wywodzącą się z Grecji. W praktyce jest to danie całkowicie polskie, a Grecy, słysząc jej nazwę, nie będą w stanie zrozumieć, o czym mówimy. Jak gotuje ją gwiazda TVN-u Magda Gessler?
Jej metoda wymaga użycia dużych ilości przypraw, które nadają całości niezwykle intensywnego aromatu. Dodatkowym składnikiem jest odrobina białego wina, świetnie komponującego się z mnóstwem białych ryb - nie trzeba się obawiać zawartości alkoholu, ponieważ ten zdąży wyparować, zanim zacznie się jeść.
Przepis na rybę po grecku Magdy Gessler
Składniki:
1 kg białej ryby
2 kg dojrzałych pomidorów
6 marchewek
1 cukinia
pół selera
2 cebule
1 por
2 pietruszki
50 ml białego wina
mąka
sól, pieprz
słodka papryka
cynamon
liście laurowe
Rybę pokrój na średniej wielkości kawałki, przypraw ją solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na talerz wsyp mąkę pszenną i obtocz w niej dokładnie każdy kawałek doprawionej ryby. Pora obierz i umyj pod bieżącą wodą.
Cebule oraz pora pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Marchewkę, selera, cukinię i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj warzywa do cebuli oraz pora i duś, aż wyparuje z nich większość wody.
Rybę podsmaż na złoty kolor. Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy, pokrojone pomidory, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalej je winem i duś przez około 15 minut. Zalej rybę sosem, delikatnie wymieszaj i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o nowej polityce Carrefoura wobec sprzedaży karpi. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.
Źródło zdjęcia: canva/ArtCookStudio, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram