Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak wykorzystać resztki po dyni? Zdradzamy najlepszy patent. Nic się nie zmarnuje

Jak wykorzystać resztki po dyni? Zdradzamy najlepszy patent. Nic się nie zmarnuje

Jak wykorzystać resztki po dyni?
canva/mediaphotos

Nie wiecie jak wykorzystać resztki po dyni? Robiąc lampiony na Halloween, warto zaplanować, co zrobimy z pozostałych części warzywa. Zebraliśmy dla was kilka pomysłów na wyśmienite dania.

Przy wycinaniu lampionów pozyskamy całkiem sporo miąższu. Jeśli skoncentrujemy się jedynie na pozostawieniu minimalnej ilości wystarczającej do zachowania kształtu ozdoby, z powodzeniem przygotujemy z niego niejedną potrawę. Inne części też da się wykorzystać. Sprawdźcie nasze patenty.

Wiemy, jak wykorzystać resztki po dyni

Rezygnując z malowania skórki, będziemy ją mogli przerobić na frytki lub po umyciu wykorzystać jako zagęstnik do słodkich sosów czy zup kremów. Spełnić trzeba tylko jeszcze jedne dodatkowy warunek — musimy poddać przysmak obróbce termicznej nie później niż 24 godziny po rozkrojeniu warzywa.

Z wydrążonej dyni warto odzyskać też pestki. Pozbawione „włosków” i podpieczone w piekarniku będą pyszne. Można dodawać je do sałatek lub po prostu chrupać. Świetnie smakują na słodko z miodem i korzennymi przyprawami — wystarczy dodać je pod koniec pieczenia.

Miąższ warzywa nadaje się zarówno do deserów — np. w postaci musu — jak i dań wytrawnych. Dodany do klusek czy pierogów sprawdzi jako składnik farszu lub ciasta. Świetnie też pasuje do wszelkich zup kremów.

Przepis na zupę z resztek po dyni

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 1 średnia marchew

  • 1 niewielka cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki imbiru w proszku

  • 1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • pestki dyni lub słonecznika do podania

Jak zrobić zupę z resztek z dyni? Prosty sposób na ratowanie żywności

Marchewkę szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę.

Po około 3 minutach dodajemy imbir oraz kardamon, jeśli go używamy. Wrzucamy też dynię i zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni lub słonecznika.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z dyni. Polecamy placki z dodatkiem bananów oraz znakomite ciasto, do którego również możecie wykorzystać miąższ z warzywa.

Wiemy, jak wykorzystać resztki po dyni
canva/stevepb, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: