Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domową chałwę? Słodka chwila dla ciebie
canva/yilmazfatih z Pixabay

Jak zrobić domową chałwę? Słodka chwila dla ciebie

1 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

A teraz słodka chwila dla ciebie. Powiemy bowiem, jak zrobić domową chałwę. Ten niezwykły przysmak zrobisz w 15 minut i to z zaledwie dwóch składników. Będzie zupełnie naturalny, pożywny i niezwykle słodki. Właśnie taki, jaki powinien być.

Słowo "chałwa" w języku arabskim i greckim oznacza "słodycz, cukierek". I właśnie taka jest chałwa — bardzo słodka, lepka. Ten pochodzący ze wschodu łakoć robi się zwykle z nasion sezamu i miodu. Można też do niej dodać kakao, czekoladę, orzechy czy suszone owoce.

Choć chałwa jest bardzo słodka, to jednak niezwykle pożywna i zdrowa. A to dlatego, że zawiera zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i z grupy B, a także dużo magnezu, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Nie da się jej zjeść dużo, ale kawałek tej słodyczy wyjdzie wam na zdrowie.

Jak zrobić domową chałwę?

Składniki:

  • 2 szklanki ziaren sezamu

  • 1/2 szklanki miodu

Przygotowanie chałwy

Patelnię rozgrzej niezbyt mocno. Wysyp na nią sezam, praż go co chwilę mieszając, aż lekko się zrumieni i nabierze przyjemnego zapachu. Uważaj, by się nie przypalił, bo będzie gorzki.

Sezam wystudź, zmiel w młynku na proszek. Cały czas mieszając, dodawaj do niego stopniowo miód. Niedużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej otrzymaną masę, zawiń w papier, włóż na kilka godzin do lodówki.

Wskazówka:

Do masy na chałwę możesz dodać trochę cukru waniliowego, kakao, posiekanej czekolady, a także wiórki kokosowe, orzechy czy rodzynki. Po zastudzeniu chałwę możesz też posmarować rozpuszczoną czekoladą.

Po więcej inspiracji na domowe słodkości zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na domowe sezamki , a także na krówki własnoręcznej roboty .

sezam
sezam

Źródło zdjęcia: canva/Zerbor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy