Jak zrobić domowy sos do mięsa?
Sos do mięsa jest bardzo ważnym elementem praktycznie każdej pieczeni - nawet najbardziej suche mięso może dzięki niemu zostać uratowane. Jego bogaty smak i aromat może zostać wykorzystany w wielu innych daniach, takich jak kopytka, kluski śląskie czy makarony.
W dzisiejszych czasach wiele ludzi sięga jednak po gotowe wersje sosów, często pod postacią proszków instant. Te wystarczy zmieszać z wodą i zagotować, aby uzyskać gęstą i lepką konsystencję. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia - jest bowiem wyjątkowo niezdrowy.
Skład sosu do mięsa ze sklepu
Sosy z torebek zawierają gównie bardzo dużo soli - w przypadku własnoręcznie przygotowanych jej ilość możemy kontrolować. Producenci używają mnóstwa soli, aby polepszyć smak swojego produktu i zakryć ewentualne niedoskonałości. Przekroczenie maksymalnej dawki 6 gramów dziennie może skutkować licznymi negatywnymi skutkami, takimi jak problemy z układem krążenia czy nerkami.
Częstym dodatkiem są również konserwanty czy wzmacniacze smaku, takie jak guanylan sodu, inozynian sodu i rybonukleotydy disodowe. Choć w niewielkich ilościach te substancje są dopuszczone do spożycia przez człowieka, tak ich codzienne konsumowanie może mieć przykre konsekwencje. Wiele ludzi jest na nie również uczulone, dlatego tak ważne jest dokładne czytanie składu na etykietach.
Kolejnym elementem sosów z torebek są utwardzane tłuszcze roślinne, zazwyczaj najgorszej jakości. Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do rozwoju chorób układu sercowego, otyłości czy cukrzycy. Z tego powodu zalecamy przygotowanie własnego sosu według poniższej receptury.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę.
Źródło: mikafotostok, Getty Images Pro
Przepis na sos pieczeniowy
Składniki:
-
2 szklanki płynu po pieczeniu mięsa
-
1 szklanka wody lub bulionu mięsnego
-
3 łyżeczki mąki
-
sól i pieprz
Przygotowanie sosu zacznij od wlania do garnka płynu z pieczenia oraz wody. Doprowadź mieszankę do wrzenia i redukuj przez 15 minut. Pamiętaj o okazjonalnym mieszaniu, aby nic nie przypaliło się do dna garnka. Po odparowaniu części wody przecedź płyn przez sitko, aby pozbyć się stałych cząstek.
Przelej płyn z powrotem do garnka i znowu zagotuj. Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i wlej ją do gotującego się sosu. Ciągle mieszając, poczekaj, aż całość zgęstnieje. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: straga.pl; polki.pl