Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika? Niezawodny przepis
canva/gbh007

Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika? Niezawodny przepis

21 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś powiemy wam, jak zrobić kotlety mielone z piekarnika. Przedstawiamy prosty, niezawodny przepis, według którego zrobicie je bez problemu. Kotlety wyjdą miękkie, soczyste i smaczne. A przede wszystkim będą lżej strawne i mniej kaloryczne niż klasyczne, smażone.

Kotlety mielone są potrawą, którą chętnie zjemy o każdej porze roku. Są smaczne i sycące. Smażenie sprawia jednak, że są też niestety kaloryczne i dość ciężkostrawne. Odmawiają więc ich sobie osoby dbające o szczupłą linię i mające problemy trawienne.

Na szczęście mamy dobre rozwiązanie tego problemu. Wystarczy je upiec, zamiast smażyć, a będą zawierały mniej tłuszczu. W ten sposób dostarczymy organizmowi mniej kalorii, a nasz żołądek nie będzie przeciążony jedzeniem.

Przepis na pieczone kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka bulionu lub mleka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • 2 dag masła

Przygotowanie kotletów

Kajzerkę namocz w bulionie lub mleku, dokładnie odciśnij. Rozdrobnij w palcach, dodaj do mielonego mięsa.

Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa. Dodaj też jajko, trochę pieprzu ziołowego, zwykłego i soli.

Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj do niej trochę tartej bułki.

Z przygotowanej masy formuj w dłoniach kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce, ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdym kotlecie połóż kawałek masła. Blachę z kotletami wstaw do piekarnika, piecz ok. 20 minut w 180 st. C, a potem jeszcze ok. 15 minut w 190 st. C.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na kotlety mielone z twarogiem , a także na kotlety mielone z płatkami owsianymi .

mięso mielone
mięso mielone

Źródło zdjęcia: canva/SergeyChayko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy