Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić, kotlety mielone żeby nie wyszły suche? Kilka wskazówek
Adam Moskal
Adam Moskal 08.03.2022 01:00

Jak zrobić, kotlety mielone żeby nie wyszły suche? Kilka wskazówek

Kotlety mielone
canva/Mykola Lunov

Kotlety mielone są klasyką, która bardzo często pojawia się na polskich stołach w czasie obiadu. Niestety niekiedy mięso wychodzi suche i twarde, co zupełnie niszczy przyjemność z jedzenia. Dlatego zdradzamy kilka wskazówek, dzięki którym można się z tym uporać. Jedną z nich jest dolanie do surowej masy odrobiny zimnej wody, a także wrzucenie namoczonej bułki.

Kotlety mielone stanowią jeden z filarów polskiej sztuki kulinarnej. Delikatne i soczyste w środku mięso z chrupiącą skórką zachwyca wszystkich smakoszy, niezależnie od ich wieku.

Z wielu miejsc dobiegają jednak głosy, że mielone wychodzą suche i twarde, nawet pomimo największych starań. Niżej zebraliśmy kilka wskazówek, które skutecznie rozwiązują ten problem.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Przede wszystkim podstawą jest proces smażenia uformowanych kotletów. Zbyt długie podgrzewanie znacząco wysusza mięso, dlatego należy formować mielone w taki sposób, aby nie były zbyt grube.

Dodatkowo warto pamiętać, że patelnia ma ograniczoną pojemność i zapchanie każdego wolnego miejsca mięsem spowoduje, że temp. spadnie i z kotletów zaczną wyciekać soki. Smaż je więc po kilka sztuk, aby z zewnątrz zdążyły się przysmażyć, gromadząc wilgoć wewnątrz.

Do masy mięsnej wlej odrobinę wody

Doskonale spisującym się trickiem jest wlanie około 50 ml lodowatej wody do miski, w której wyrabiasz masę. Gdy ta zacznie odchodzić gładko od dłoni i miski, wilgotność będzie odpowiednia.

Nasze babcie od lat stosują namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jako dodatkowe źródło soczystości. Wrzucając ją, trzeba jednak pamiętać, aby jej zawartość nie przekroczyła 25% wagi mięsa.

Temperatura surowej masy na kotlety

Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, lecz temp. masy ma ogromne znaczenie. Wykładanie mocno schłodzonych kotletów na gorący tłuszcz powoduje, że te z zewnątrz przypalają się, a w środku dalej są surowe.

Dlatego za każdym razem przed gotowaniem, wyjmij miskę z połączonymi składnikami godzinę wcześniej. Przez ten czas całość ociepli się, a kotlety wyjdą idealnie soczyste, a zarazem chrupiące.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.

Placki maślankowe z bananmi

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl; ampnewsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram