Kotlety mielone z kapustą. Niezawodny, babciny przepis
![Pieczone kotlety mielone z kapustą](https://images.iberion.media/images/1920/63uz_WW_8bb_T_Sqs_ABQRP_9l_Uk_Projekt_bez_tytulu_2022_03_06_T123147_482_e2f5e4c65f.jpg)
Większość Polaków robiąc kotlety mielone, nawet nie bierze pod uwagę możliwości upieczenia ich w piekarniku. Dlatego też niżej pokazujemy przepis na mielone z piekarnika, z dodatkiem poszatkowanej białej kapusty i natki pietruszki. W takim wydaniu mięso jest aromatyczne, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach.
Kotlety mielone z piekarnika to idealna propozycja obiadowa dla osób, które chcą nieco ograniczyć w swojej diecie tłuszcz. W porównaniu do smażenia pieczenie potrzebuje znacznie mniejszych ilości tłuszczu.
Podczas przygotowania radzimy samodzielnie zmielić mięso w domu lub poprosić o to sprzedawcę w sklepie mięsnym. W taki sposób ma się pewność, że w zmielonym produkcie nie znajdują się niechciane dodatki i wypełniacze.
Przepis na pieczone kotlety mielone z kapustą
Składniki:
500 g wołowiny
250 g białej kapusty
pęczek natki pietruszki
1 cebula
1 jajko
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Wołowinę oczyść z błon, ścięgien i innych ewentualnych niedoskonałości. Pokrój ją na mniejsze kawałki, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Wraz z mięsem zmiel także obraną cebulę.
Kapustę drobno poszatkuj, umieść w misce i zalej wrzątkiem. Odstaw ją na 15 minut, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Odsącz kapustę z wody i dodaj ją do mięsa razem z siekaną natką pietruszki, jajkiem, solą oraz pieprzem.
Wyrób masę dłońmi i uformuj z niej kotlety. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju i ułóż w nim kotlety. Wstaw je do pieca i piecz przez około 40 minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem.
![Kotlety mielone](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1YTcPDalwuAetbTCncZCnS/39bd3f1c09141999db0935a5f3949758/Projekt_bez_tytu_u_-_2022-03-06T131621.578.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/nadezhdanesterova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem
Źródło: beszamel.se.pl
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![Pogoda na weekend](https://images.iberion.media/images/origin/pogoda_68739f9161.png)
![Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Krzysztof_Jackowski_Jacek_Jaworek_56c60c7e7f.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![skutki ulewy](https://images.iberion.media/images/origin/mat_sluzb2_1_f5533993f6.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Andrzej z Plutycz](https://images.iberion.media/images/origin/Andrzej_z_Plutycz_9d20d7491a.jpg)
![NFZ a składka zdrowotna](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_7c072182a7.png)
![Dług sądowy](https://images.iberion.media/images/origin/Dlug_sadowy_30a18bd2f9.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)