Jak zrobić najlepsze chrupiące skwarki?
Polacy najczęściej jedzą pierogi z różnymi dodatkami - często jest to zwykła kwaśna śmietana lub roztopione masło, lecz najlepsze są skwarki. Aby za każdym razem udało się zrobić je tak, jak należy, musisz pamiętać o jednej rzeczy. Zawsze wrzucaj pokrojoną słoninę na zimną patelnię, dzięki czemu wytapianie tłuszczu będzie równomierne i uzyskasz najlepszą chrupkość.
Pierogi ze skwarkami to klasyka, obok której ciężko przejść obojętnie. Nasze babcie zwykle właśnie tak podawały własnoręcznie zlepione pierogi. Jeśli chcesz, żeby skwarki były idealnie chrupiące i nie przypalały się, wykorzystaj nasz sposób.
Generalnie bardzo ważną zasadą jest wrzucanie praktycznie wszystkich produktów, z których chcemy wytopić dużo tłuszczu, na chłodną patelnię. Wtedy proces zachodzi znacznie sprawniej, skwarki nie przypalą się i staną się wyjątkowo chrupiące.
Przepis na chrupiące skwarki
Składniki:
500 g słoniny
5 cebul
sól
pieprz
Zacznij od pokrojenia słoniny w kostkę. Jej wielkość nie ma znaczenia i zależy tylko od preferencji, jednak trzeba zadbać o to, żeby była równa. Pomieszanie małych i dużych kawałków sprawi, że jedna część z nich może się przypalić, a druga nie stanie się odpowiednio chrupiąca.
Przełóż pokrojoną słoninę na patelnię z grubym dnem i postaw ją na niewielkim ogniu. Okazjonalnie mieszając, smaż słoninę przez około 30-40 minut, aż większość tłuszczu się z niej wytopi.
Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i dodaj do rozgrzanego tłuszczu ze słoniny. Smaż ją, aż stanie się miękka. Wyłącz palnik, dopraw skwarki solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i podawaj je z ulubionymi daniami, jak pierogi czy kopytka. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.
Źródło zdjęcia: canva/katkov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl