Jak zrobić oryginalną bawarkę? Herbata z mlekiem nigdy nie była smaczniejsza
Wiecie, jak zrobić oryginalną bawarkę? Przygotujcie ją według naszych zaleceń, a przekonacie się, że herbata z mlekiem nigdy nie była smaczniejsza. W zasadzie wystarczy wlać do intensywnego naparu podgrzane mleko. Sprawdźcie jednak, na co warto zwrócić uwagę.
Bawarka to napój, o którym z pewnością słyszały wszystkie młode matki. Mamy i babcie zalecały im bowiem zawsze, by piły herbatę z mlekiem w okresie karmienia dziecka. Napój ten miał zwiększyć laktację. Jak się jednak okazuje, mlekotwórcze działanie bawarki nie zostało udowodnione naukowo. Co nie przeszkadza piciu herbaty z mlekiem ze względów smakowych.
Za ojczyznę bawarki uznaje się Francję, jednak największą popularnością napój ten cieszy się dziś w Anglii. Pija się go głównie ze względów smakowych, dodając do mleka herbatę lub odwrotnie.
Jak zrobić oryginalną bawarkę?
Podstawowy przepis na bawarkę zaleca, by do gorącego mleka wlać mocny napar herbaty. Proporcja jest następująca — na szklankę mleka wlewa się pół szklanki herbacianego naparu.
Niektórzy uważają jednak, że kolejność wlewania płynów powinna być odwrotna. Mleko do herbaty wlewają głównie ci, którzy chcą dodać więcej smaku bursztynowemu naparowi. Taka kolejność daje bowiem możliwość regulowania ilości wlanego mleka. Taką kolejność pochwalał też brytyjski pisarz George Orwell. A oto i przepis na bawarkę sporządzaną według tej kolejności.
Przepis na bawarkę
Porcelanowy lub gliniany dzbanek do herbaty ogrzej gorącą wodą. Wsyp do niego herbatę i zalej ją wrzątkiem. Pozwól jej się zaparzyć.
W rondelku podgrzej mleko, tak by było dobrze ciepłe, ale nie dopuść do wrzenia. Wtedy bowiem mleko straci swoją naturalną słodkość. Usuń kożuch z mleka.
Herbatę wlej do kubka lub filiżanki, a potem dolej do niej gorące mleko w takiej ilości, jaka ci odpowiada. Zwykle są to proporcje w zakresie pół na pół do 3/4 kubka herbaty i 1/4 kubka mleka.
Ważne wskazówki
-
Najlepszymi gatunkami herbaty do bawarki są susze cejlońskie i indyjskie. Dają one bowiem odpowiednio mocny napar.
-
Mleko i herbatę najlepiej jest mieszać w kubku, a nie w dzbanku. Wtedy każdy będzie mógł przygotować mieszankę w taki sposób i w takich proporcjach, jakie lubi.
-
Bawarkę powinno się pić, gdy jest dobrze ciepła, a na jej powierzchni znajduje się pianka.
-
Napój ten pije się zwykle do śniadania. Choć są przeciwnicy dodawania do niej cukru, można ją doprawiać miodem, rumem czy przyprawami.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na energetyzujący napój na bazie herbaty , a także na herbatę czosnkową .
Źródło zdjęcia: canva/Erme Salci
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Karkówka na grilla w musztardowej marynacie. Idealna na majówkę
-
Jak zrobić puszyste i soczyste kotlety mielone? Wystarczy sięgnąć po 1 składnik
-
Proste ciasto bez pieczenia Twix. Smakuje lepiej niż znany batonik
Źródło: coffeedesk, medonet Zapraszamy na nasz Instagram