Przepis na czosnkową herbatę na odporność
Nie od dziś przyjmuje się, że czosnek sprawdza się jako pomoc w zachowaniu dobrej odporności i zdrowia. Jednym z nadzwyczajnych sposobów, aby przyjmować czosnek, jest zaparzenie z niego herbatki. Łącząc czosnek z cytryną, miodem i imbirem uzyskuje się prawdziwą witaminową bombę, która skutecznie wspomaga organizm człowieka.
Z pozoru czosnkowy napar może odrzucać, ponieważ smak i zapach nie zachęcają do picia. Warto jednak zignorować te minusy i mimo wszystko regularnie pić herbatę. Dzięki temu możemy mieć większą pewność, że układ odpornościowy poradzi sobie z każdą infekcją.
Dodatkowo czosnek pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, co przyczynia się do poprawy metabolizmu i chudnięcia. Portal medonet zdradza, że szczególnie pomocny jest po zjedzeniu ciężkich i tłustych potraw, które długo zalegają w żołądku. Czosnek zapobiega pojawianiu się nieprzyjemnych wzdęć.
Przepis na herbatę czosnkową
Składniki:
4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
700 ml wody
10 g świeżego imbiru
Zacznij od obrania czosnku i mocnego rozgniecenia. Odstaw ząbki na 5 minut, żeby wytworzyła się allicyna - substancja odpowiadająca za większość prozdrowotnych właściwości czosnku. Następnie zalej je gorącą, lecz nie wrzącą wodą i parz przez 5 minut.
Obierz imbir (najłatwiej zeskrobać skórkę krawędzią łyżeczki) i zetrzyj go na tarce lub drobno posiekaj. Dorzuć do czosnku i parz kolejne 5 minut. Po tym czasie wlej miód i sok z cytryny, zamieszaj i pij. Pamiętaj, żeby temperatura naparu nie była wysoka podczas wlewania ostatnich składników. Zbyt duże ciepło degraduje związki w nich zawarte.
Czosnek pomocny przy cukrzycy
Cukrzyca typu 2 to choroba, na którą chorować może nawet 3 miliony Polaków. Istnieje duże ryzyko, które można zmniejszać.Jak czytamy na portalu medonet, czosnek obniża poziom homocysteiny, aminokwasu, który jest czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy - zaleca się więc, aby jak najczęściej dodawać go do swojej diety.
Co więcej duża zawartość antyoksydantów pozwala poradzić sobie ze stanami zapalnymi oraz wolnymi rodnikami, które, między innymi, powodują przyspieszone starzenie się skóry i pojawianie niechcianych zmarszczek.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto zjeść czosnek przed snem. Ten tekst pokazuje przepis na domowy syrop z czosnku.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: medonet; pysznosci