Smakosze.pl
Napar z czosnku

canva/pixelshot

Przepis na czosnkową herbatę na odporność

17 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Nie od dziś przyjmuje się, że czosnek sprawdza się jako pomoc w zachowaniu dobrej odporności i zdrowia. Jednym z nadzwyczajnych sposobów, aby przyjmować czosnek, jest zaparzenie z niego herbatki. Łącząc czosnek z cytryną, miodem i imbirem uzyskuje się prawdziwą witaminową bombę, która skutecznie wspomaga organizm człowieka.

Z pozoru czosnkowy napar może odrzucać, ponieważ smak i zapach nie zachęcają do picia. Warto jednak zignorować te minusy i mimo wszystko regularnie pić herbatę. Dzięki temu możemy mieć większą pewność, że układ odpornościowy poradzi sobie z każdą infekcją.

Biszkopt z patelni

Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Dodatkowo czosnek pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, co przyczynia się do poprawy metabolizmu i chudnięcia. Portal medonet zdradza, że szczególnie pomocny jest po zjedzeniu ciężkich i tłustych potraw, które długo zalegają w żołądku. Czosnek zapobiega pojawianiu się nieprzyjemnych wzdęć.

Przepis na herbatę czosnkową

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki miodu

  • 700 ml wody

  • 10 g świeżego imbiru

Zacznij od obrania czosnku i mocnego rozgniecenia. Odstaw ząbki na 5 minut, żeby wytworzyła się allicyna - substancja odpowiadająca za większość prozdrowotnych właściwości czosnku. Następnie zalej je gorącą, lecz nie wrzącą wodą i parz przez 5 minut.

Obierz imbir (najłatwiej zeskrobać skórkę krawędzią łyżeczki) i zetrzyj go na tarce lub drobno posiekaj. Dorzuć do czosnku i parz kolejne 5 minut. Po tym czasie wlej miód i sok z cytryny, zamieszaj i pij. Pamiętaj, żeby temperatura naparu nie była wysoka podczas wlewania ostatnich składników. Zbyt duże ciepło degraduje związki w nich zawarte.

Czosnek pomocny przy cukrzycy

Cukrzyca typu 2 to choroba, na którą chorować może nawet 3 miliony Polaków. Istnieje duże ryzyko, które można zmniejszać.Jak czytamy na portalu medonet, czosnek obniża poziom homocysteiny, aminokwasu, który jest czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy - zaleca się więc, aby jak najczęściej dodawać go do swojej diety.

Co więcej duża zawartość antyoksydantów pozwala poradzić sobie ze stanami zapalnymi oraz wolnymi rodnikami, które, między innymi, powodują przyspieszone starzenie się skóry i pojawianie niechcianych zmarszczek.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto zjeść czosnek przed snem. Ten tekst pokazuje przepis na domowy syrop z czosnku.

Napar z czosnku

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medonet; pysznosci

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >