Jak zrobić pączki bez smażenia?
Pączki są bardzo smaczne, ale wiele osób ich sobie odmawia, bo są kaloryczne. Dlaczego? Niestety w czasie smażenia chłoną sporo tłuszczu. A wiecie, jak zrobić pączki bez smażenia? Możecie je po prostu upiec. Dzięki temu będą nie bardziej tuczące, niż zwykłe, drożdżowe ciasto.
Pączki robi się z ciasta drożdżowego. Po nadzianiu ich konfiturą lub dżemem formuje się z nich kulki. Gdy pączki wyrosną, kładzie się je na rozgrzany tłuszcz i smaży, aż będą rumiane. Tak wygląda tradycyjny sposób przygotowania pączków. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić kalorii, zamiast smażyć, możecie je upiec.
Jak zrobić pączki bez smażenia?
Składniki:
-
5 dag masła
-
40 dag mąki
-
8 dag drożdży
-
ok. 1/3 szklanki mleka
-
4 łyżki cukru
-
2 jajka
-
konfitura lub dżem do nadziania
Przygotowanie pączków
Miękkie masło rozetrzyj z mąką. Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, rozmieszaj z cukrem. Wlej do mąki, dodaj rozmieszane jajka.
Ciasto wymieszaj, a potem zarabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Odrywaj z niego nieduże kawałki, formuj z nich placki. Nadziej je konfiturą, dokładnie zlep brzegi, uformuj kulki.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej pączki, zachowując między nimi kilkucentymetrowe odległości. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Pączki piecz ok. 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Gdy wystygną, możesz je posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Jeśli szukasz receptury na klasyczne pączki , zajrzyj do naszego serwisu. Dowiedz się też, na jakim tłuszczu smażyć pączki .
Źródło zdjęcia: canva/Ulyashka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie