Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.01.2022 01:00

Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?

Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?
canva/natashabreen

Ciasto francuskie to uniwersalne ciasto z mąki, masła i wody, które odpowiednio wyrobione i pieczone rozwarstwia się, tworząc doskonałe, delikatne i kruche ciasto. Z ciasta francuskiego stworzysz zarówno pyszne desery, jak i wytrawne dania dla całej rodziny. Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?

Ciasto francuskie to ciasto przygotowywane z kilku składników, jednak jego wyrabianie przez pieczeniem trwa z przerwami praktycznie cały dzień. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, aby przygotować pyszny deser lub kolację na ciepło dla najbliższych i zrobić im miłą niespodziankę.

Podczas samego wyrabiania, a następnie chłodzenia i wałkowania, musisz ściśle trzymać się przepisu. Jeśli za szybko wyrobisz ciasto lub skrócisz czas jego chłodzenia, delikatne ciasto nie urośnie i nie rozwarstwi się tak, jak powinno.

Czym nadziewać ciasto francuskie?

Ciasto francuskie jest ma uniwersalny smak, który pasuje do słodkich wypieków i wytrawnych dań. Ciasto przełożysz zarówno marmoladą, jak i mięsem, serami, warzywami. Wszystko zależy od tego, czy chcesz przygotować z niego słodki deser, czy wytrwane danie na obiad czy kolację.

Bułeczki i rogaliki z ciasta francuskiego

Źródło zdjęcia: canva/niromaks Ciasto francuskie jest elastyczne, dzięki czemu bez trudu nadasz mu pożądany kształt. Zawiniesz rogaliki, bułeczki, ślimaki, ciasta zawijane, przekładane w kopertę, paluchy, tartę zapiekankę i wiele innych.

Ciasto francuskie na słodko

Z ciasta francuskiego przygotujesz bułeczki, rogaliki, ciastka, które będą idealne zarówno na słodkie śniadanie, lunch, jak i słodką przekąskę. Ciasto francuskie świetnie łączy się z marmoladami, dżemami, konfiturami owocowymi, owocami, np. jabłkami, brzoskwiniami, truskawkami, a także czekoladą, budyniem.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić rogaliki nadziewane czekoladą, czyli śniadanie w prawdziwie francuskim stylu. Z ciasta francuskiego zrobisz też pyszne i proste ciasta- tu poznasz przepis na szarlotkę na cieście francuskim, jest prosta i pyszna.

Ciastka zawijane z marmoladą i migdałami

Źródło zdjęcia: canva/moranaF Ciasteczka przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym żółtkiem i oprósz cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem lub migdałami, następnie zapiecz. W ten sposób stworzysz doskonały deser dla całej rodziny.

Ciasto francuskie wytrawne

Z ciasta francuskiego zrobisz też pyszne paluchy do dipów i sosów na imprezę, zrobisz wyśmienitą tartę, np. z serem feta i szpinakiem, przygotujesz wykwintne dania główne. Ciasto francuskie doskonale łączy się z serami, warzywami, rybami, a nawet mięsem.

W tym artykule poznasz przepis na łososia w cieście francuskim, idealny na obiad lub kolację na ciepło. Jeśli masz ochotę na wykwintne danie na święta lub większe uroczystości- tu dowiesz się, jak zrobić wołowinę wellington, czyli polędwicę po brytyjsku z farszem w cieście francuskim.

Ciasto francuskie zapieczone z mozzarellą, szparagami i szynką parmeńską

Źródło zdjęcia: canva/LauriPatterson Wytrawne ciasto przed pieczeniem również posmaruj roztrzepanym żółtkiem, możesz oprószyć je solą morską lub kminkiem- w ten sposób przygotujesz np. wyśmienite paluchy do sałatek i sosów.

Przepis na ciasto francuskie

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 450

  • 250 g masła 83% tłuszczu

  • 100 ml zimnej wody

  • pół łyżeczki soli

  • roztrzepane żółtko do posmarowania ciasta przed samym pieczeniem