Smakosze.pl
Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?

canva/natashabreen

Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?

27 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto francuskie to uniwersalne ciasto z mąki, masła i wody, które odpowiednio wyrobione i pieczone rozwarstwia się, tworząc doskonałe, delikatne i kruche ciasto. Z ciasta francuskiego stworzysz zarówno pyszne desery, jak i wytrawne dania dla całej rodziny. Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?

Ciasto francuskie to ciasto przygotowywane z kilku składników, jednak jego wyrabianie przez pieczeniem trwa z przerwami praktycznie cały dzień. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, aby przygotować pyszny deser lub kolację na ciepło dla najbliższych i zrobić im miłą niespodziankę.

Podczas samego wyrabiania, a następnie chłodzenia i wałkowania, musisz ściśle trzymać się przepisu. Jeśli za szybko wyrobisz ciasto lub skrócisz czas jego chłodzenia, delikatne ciasto nie urośnie i nie rozwarstwi się tak, jak powinno.

Czym nadziewać ciasto francuskie?

Ciasto francuskie jest ma uniwersalny smak, który pasuje do słodkich wypieków i wytrawnych dań. Ciasto przełożysz zarówno marmoladą, jak i mięsem, serami, warzywami. Wszystko zależy od tego, czy chcesz przygotować z niego słodki deser, czy wytrwane danie na obiad czy kolację.

Bułeczki i rogaliki z ciasta francuskiego

Źródło zdjęcia: canva/niromaks

Ciasto francuskie jest elastyczne, dzięki czemu bez trudu nadasz mu pożądany kształt. Zawiniesz rogaliki, bułeczki, ślimaki, ciasta zawijane, przekładane w kopertę, paluchy, tartę zapiekankę i wiele innych.

Ciasto francuskie na słodko

Z ciasta francuskiego przygotujesz bułeczki, rogaliki, ciastka, które będą idealne zarówno na słodkie śniadanie, lunch, jak i słodką przekąskę. Ciasto francuskie świetnie łączy się z marmoladami, dżemami, konfiturami owocowymi, owocami, np. jabłkami, brzoskwiniami, truskawkami, a także czekoladą, budyniem.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić rogaliki nadziewane czekoladą, czyli śniadanie w prawdziwie francuskim stylu. Z ciasta francuskiego zrobisz też pyszne i proste ciasta- tu poznasz przepis na szarlotkę na cieście francuskim, jest prosta i pyszna.

Ciastka zawijane z marmoladą i migdałami

Źródło zdjęcia: canva/moranaF

Ciasteczka przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym żółtkiem i oprósz cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem lub migdałami, następnie zapiecz. W ten sposób stworzysz doskonały deser dla całej rodziny.

Ciasto francuskie wytrawne

Z ciasta francuskiego zrobisz też pyszne paluchy do dipów i sosów na imprezę, zrobisz wyśmienitą tartę, np. z serem feta i szpinakiem, przygotujesz wykwintne dania główne. Ciasto francuskie doskonale łączy się z serami, warzywami, rybami, a nawet mięsem.

W tym artykule poznasz przepis na łososia w cieście francuskim, idealny na obiad lub kolację na ciepło. Jeśli masz ochotę na wykwintne danie na święta lub większe uroczystości- tu dowiesz się, jak zrobić wołowinę wellington, czyli polędwicę po brytyjsku z farszem w cieście francuskim.

Ciasto francuskie zapieczone z mozzarellą, szparagami i szynką parmeńską

Źródło zdjęcia: canva/LauriPatterson

Wytrawne ciasto przed pieczeniem również posmaruj roztrzepanym żółtkiem, możesz oprószyć je solą morską lub kminkiem- w ten sposób przygotujesz np. wyśmienite paluchy do sałatek i sosów.

Przepis na ciasto francuskie

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 450

  • 250 g masła 83% tłuszczu

  • 100 ml zimnej wody

  • pół łyżeczki soli

  • roztrzepane żółtko do posmarowania ciasta przed samym pieczeniem

Jak zrobić ciasto francuskie?

W małym garnku rozpuść 50 g masła, odstaw do całkowitego przestygnięcia, sól rozpuść w zimnej wodzie. Do miski wsyp całą mąkę, wlej wodę z solą, zimne, rozpuszczone masło, wyrób ciasto.

Ciasto przełóż na stolnicę, podsyp mąką, stwórz kulę, spłaszcz ją delikatnie i owiń folią aluminiową, następnie wstaw do lodówki na 2 godziny. Pozostałą część miękkiego masła utrzyj na gładką masę, najlepiej przy pomocy drewnianego tłuczka do ziemniaków. Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia.

Na jeden papier wyłóż masę maślaną, przykryj drugim, następnie rozwałkuj na prostokąt. Grubość masy powinna mieć około 2-3 cm, całość wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, zdejmij folię, wyłóż na stolicę i rozwałkuj na prostokąt w taki sposób, aby boki były cieńsze, ciasto podsypuj delikatnie mąką, aby nie przyklejało się do wałka.

Przygotowywanie ciasta francuskiego

Źródło zdjęcia: canva/Pinkybird

Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę maślaną bez papierów do pieczenia. Rogi ciasta przełóż do środka, aby powstała koperta, następnie ponownie rozwałkuj całe ciasto na duży prostokąt.

Przygotowane ciasto złóż na 3 części, ponownie owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podsyp mąką, rozwałkuj i ponownie złóż na 3 części i wstaw do lodówki na 2 godziny. Całą czynność powtórz 6 razy.

Ciasto francuskie złożone na 3 części

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkuj je na prostokąt, dodaj ulubione dodatki i upiecz. Przed pieczeniem wierzch ciasta wysmaruj roztrzepanym żółtkiem, aby ciasto ładnie się zarumieniło.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >
mycie patelni

Porady

Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >