Przepis na oryginalna włoską pizzę Caprese
pixabay.com

Przepis na oryginalna włoską pizzę Caprese

Wszyscy uwielbiamy pizzę. Dobrze znana jest nam też włoska trójkolorowa sałatka Caprese. Trio jej składników tworzy wspaniałą kompozycję smakową i kolorystyczną. Wspaniale sprawdzi się on też na pizzy. Polecamy wykonać ją w sezonie letnim, gdy pomidory są słodkie i pełne słońca. Pizza Caprese to idealna przekąska na ciepły, spędzony z przyjaciółmi wieczór.

Przepis na pizzę Caprese

Pizzę Caprese można wykonać w rozmiarach normalnej pizzy, ale również w postaci małych mini ciast. Będzie to idealna przekąska na 2-4 kęsy, sprawdzająca się perfekcyjnie podczas przyjęcia. My jednak zrobimy ją trochę większe. Nie wpłynie to oczywiście w żaden sposób na jej wyśmienity smak. Ciasto posmarujemy domową pastą pomidorową, która będzie intensywna i aromatyczna. Ser mozzarella roztopi się na pizzy, stając się miękki i ciągnący. Pomidory za to nadadzą naszemu wypiekowi delikatnej słodkości. Wszystko to ozdobione świeżą i pachnącą bazylią. Każdy ze składników dostaniecie spokojnie w sklepie.

Samo zrobienie pizzy jest dość proste, aczkolwiek czasochłonne. Musimy bowiem poczekać na drożdże, aby wyrosły. Nasza pizza powinna wyjść lekka – na cienkim cieście, idealnie nadająca się do podania w formie przekąski. Od dzisiaj, zamiast zamawiać pizzę z pizzerii lub kupować gotowe placki w sklepie, spróbujcie sami zabrać się za jej wykonanie. Na pewno przyniesie wam to wiele satysfakcji i narobi ochoty na coraz to nowsze eksperymenty w kuchni. Zapewniamy, że na pizzy Caprese się nie zawiedziecie! Polecamy!

Składniki

Składniki na 2 pizze o średnicy 25 cm

3/4 szklanki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka oliwy extra virgin + do posmarowania blaszek
pół łyżeczki soli


Dodatkowo:

1 szklanka tartej żółtej mozzarelli
1 kubek kwaśnej śmietany 12%
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 pomidor lub 7 małych pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka suszonego oregano
kawałeczek cebuli pokrojonej w piórka
1 kulka białej mozzarelli
pęczek bazylii


Sos pomidorowy:

250 ml przecieru pomidorowego
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy extra virgin


Sposób przygotowania:

Najpierw wykonujemy rozczyn z drożdży. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i mieszamy. Przykrywamy całość ściereczką i wstawimy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Zostawiamy na 5 minut.

W międzyczasie na stolnicę wysypujemy mąkę i pośrodku robimy wgłębienie. Wlewamy do niego rozpuszczone drożdże i mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy oliwę i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą, wyjmujemy ciasto na stolnicę i delikatnie zaczynamy je zagniatać. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut do momentu, w którym przestanie kleić się do rąk i będzie gładkie oraz elastyczne. Możemy do tego użyć miksera. Z ciasta formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Wkładamy ją do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na dwie części. Bierzemy dwie blachy i smarujemy je oliwą. Kładziemy na nich po kawałku ciasta i rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na jakieś pół godziny. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 250 stopni.

Rozkładamy dodatki na pizzy. Najpierw rozsmarowujemy na cieście 3 łyżki sosu pomidorowego, połowę startej mozzarelli wymieszanej wcześniej ze śmietaną i doprawionej solą i pieprzem. Na to kładziemy pół pomidora pokrojonego w plasterki lub pomidorki koktajlowe podzielone na pół. Dorzucamy drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy oregano. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Czekamy, aż brzegi ciasta zrobią się ładnie zarumienione. Na sam koniec kładziemy na pizzy poszarpaną białą mozzarellę, doprawiamy bazylią i jeszcze chwilę pieczemy. Tak samo przygotowujemy drugi placek.

Sos pomidorowy:

Do rondelka wlewamy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu, cukru i oregano. Gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Następny artykuł