Smakosze.pl

pixabay.com

Przepis na oryginalna włoską pizzę Caprese

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Martyna Kucharczyk

Przepis na pizzę Caprese

Pizzę Caprese można wykonać w rozmiarach normalnej pizzy, ale również w postaci małych mini ciast. Będzie to idealna przekąska na 2-4 kęsy, sprawdzająca się perfekcyjnie podczas przyjęcia. My jednak zrobimy ją trochę większe. Nie wpłynie to oczywiście w żaden sposób na jej wyśmienity smak. Ciasto posmarujemy domową pastą pomidorową, która będzie intensywna i aromatyczna. Ser mozzarella roztopi się na pizzy, stając się miękki i ciągnący. Pomidory za to nadadzą naszemu wypiekowi delikatnej słodkości. Wszystko to ozdobione świeżą i pachnącą bazylią. Każdy ze składników dostaniecie spokojnie w sklepie.

Samo zrobienie pizzy jest dość proste, aczkolwiek czasochłonne. Musimy bowiem poczekać na drożdże, aby wyrosły. Nasza pizza powinna wyjść lekka – na cienkim cieście, idealnie nadająca się do podania w formie przekąski. Od dzisiaj, zamiast zamawiać pizzę z pizzerii lub kupować gotowe placki w sklepie, spróbujcie sami zabrać się za jej wykonanie. Na pewno przyniesie wam to wiele satysfakcji i narobi ochoty na coraz to nowsze eksperymenty w kuchni. Zapewniamy, że na pizzy Caprese się nie zawiedziecie! Polecamy!

Składniki

Składniki na 2 pizze o średnicy 25 cm

3/4 szklanki ciepłej wody20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru300 g mąki pszennej tortowej1 łyżka oliwy extra virgin + do posmarowania blaszekpół łyżeczki soli

Dodatkowo:

1 szklanka tartej żółtej mozzarelli1 kubek kwaśnej śmietany 12%sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz1 pomidor lub 7 małych pomidorków koktajlowych1 łyżeczka suszonego oreganokawałeczek cebuli pokrojonej w piórka1 kulka białej mozzarellipęczek bazylii

Sos pomidorowy:

250 ml przecieru pomidorowegosól morskaświeżo zmielony czarny pieprz1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka oliwy extra virgin

Sposób przygotowania:

Najpierw wykonujemy rozczyn z drożdży. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże,  1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i mieszamy. Przykrywamy całość ściereczką i wstawimy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Zostawiamy na 5 minut.

W międzyczasie na stolnicę wysypujemy mąkę i pośrodku robimy wgłębienie. Wlewamy do niego rozpuszczone drożdże i mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy oliwę i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą, wyjmujemy ciasto na stolnicę i delikatnie zaczynamy je zagniatać. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut do momentu, w którym przestanie kleić się do rąk i będzie gładkie oraz elastyczne. Możemy do tego użyć miksera. Z ciasta formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Wkładamy ją do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na dwie części. Bierzemy dwie blachy i smarujemy je oliwą. Kładziemy na nich po kawałku ciasta i rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na jakieś pół godziny. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 250 stopni.

Rozkładamy dodatki na pizzy. Najpierw rozsmarowujemy na cieście 3 łyżki sosu pomidorowego, połowę startej mozzarelli wymieszanej wcześniej ze śmietaną i doprawionej solą i pieprzem. Na to kładziemy pół pomidora pokrojonego w plasterki lub pomidorki koktajlowe podzielone na pół. Dorzucamy drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy oregano. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Czekamy, aż brzegi ciasta zrobią się ładnie zarumienione. Na sam koniec kładziemy na pizzy poszarpaną białą mozzarellę, doprawiamy bazylią i jeszcze chwilę pieczemy. Tak samo przygotowujemy drugi placek.

Sos pomidorowy:

Do rondelka wlewamy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu, cukru i oregano. Gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Martyna Kucharczyk

Redaktor Martyna Kucharczyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]