Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Jeśli zastanawialiście się jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Okazuje się, że wybór owocu ma ogromne znaczenie. Zbyt soczyste odmiany, których miąższ szybko ciemnieje, sprawią, że wypiek nie będzie smaczny albo po prostu się nie uda. Podpowiadamy jak błędów.
Szarlotka musi mieć kruchy spód i dobrze doprawione nadzienie. Aby uzyskać właściwe efekty, konieczny jest wybór odpowiednich owoców. Nie można po prostu kupić losowego produktu. Taka taktyka może skończyć się przygotowaniem niedopieczonego ciasta, którego nikt nie zje, a przecież zupełnie nie o to nam chodzi. Jak więcej podejść do zakupów?
Wiemy, jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę
Do przygotowania lubianego przez wielu smakoszy ciasta świetnie sprawdzają się kwaśne i niezbyt słodkie jabłka o twardszym miąższu. Będą zawierały mniej soku, a w większości przypadków rozpoznacie jej po bardziej zielonej skórce.
Jeśli lubicie kwaskowe nuty w cieście, postawcie na antonówkę, szarą renetę lub papierówkę. Dwie ostatnie odmiany są doskonałe, lecz wymagają ostrożnego traktowania. Łatwo je bowiem obić, a nie wpłynie to dobrze na wygląd owocowego nadzienia.
Mniej oczywistym dla doświadczonych domowych cukierników wyborem będą owoce odmiany geneva, boskoop czy ligol. Niektórzy sięgają też po championy. Z tych jabłek również uzyskamy ładny i przede wszystkim smaczny mus, który nada ciastu aromatu.
Jak przygotować jabłka na szarlotkę?
Każde owoce należy pokroić i podprażyć. Uprzednio oczywiście myjemy je i obieramy ze skórki, a także usuwamy wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. W żadnym wypadku jednak nie dodajemy do ciasta jabłek, które mają fragmenty pleśni lub zgniły. Zepsuje to smak wypieku.
Sposób prażenia zależy już od naszych upodobań. Możemy podgrzewać krócej - wtedy uzyskamy mus z wyraźnymi kawałkami owoców - lub dłużej. W drugim przypadku masa jabłkowa będzie gładka i jednolita. Sprytnym zabiegiem jest starcie jabłek na tarce - przyspiesza przygotowanie masy do ciasta.
Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych przepisów na szarlotki. Wypróbujecie patent na pyszne ciasto na kruchym spodzie ze smalcem . Być może też skusi was wersja z dodatkiem migdałów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem
-
Nikt nie robi ryżu na mleku jak babcia Stasia. Zawsze pamięta o 1 aromatycznym dodatku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama