Szybka szarlotka z migdałami. Świąteczna wersja klasycznego deseru
Szarlotka jest wyśmienitym ciastem owocowym, które tradycyjnie podaje się przy okazji świąt. Jej przygotowanie zazwyczaj zajmuje sporo czasu, ale proces ten możecie znacznie skrócić, sięgając po gotowe jabłka prażone. Posypcie je migdałami, a będzie delikatnie chrupiąca. Z kolei mieszanka kardamonu i cynamonu sprawi, że wyjdzie jeszcze smaczniejsza.
Babcine sposoby pieczenia ciast są najlepsze. Tak jest też w przypadku szarlotki. Czasem jednak deser potrzebujemy przyrządzić nieco szybciej. Wtedy z pomocą przychodzą gotowe musy, takie jak prażone jabłka. Ich dodawanie wcale nie ujmuje wypiekowi smaku. Do gotowych jabłek dodajcie migdałów, a ciasto nabierze wyjątkowego aromatu.
Przepis na wyborną szarlotkę z migdałami
Składniki:
200 g masła
90 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
2 żółtka
pół opakowania cukru wanilinowego
po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
szczypta soli
60 g migdałów w płatkach
1 duży słoik prażonych jabłek (ok. 1 kg musu)
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy do miski i łączymy z cukrem pudrem oraz wyjętym z lodówki masłem. Następnie dodajemy żółtka, sól, cukier wanilinowy oraz przyprawy i sprawnie zagniatamy ciasto. Nie róbmy tego zbyt długo, by niepotrzebnie nie rozgrzewać masła.
Gotową kulkę dzielimy na pół, jedną z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Drugą częścią ciasta wylepiamy dno posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą formy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a następnie posypujemy ją płatkami migdałów. Wierzch pokrywamy kawałkami zamrożonego ciasta, ścierając je na tarce o dużych oczkach.
Ciasto pieczemy przez 50 minut przy ustawieniach grzania góra/dół. Jeśli z wierzchu zacznie się zbyt mocno rumienić, wyłączamy grzanie od góry. Wystudzony wypiek posypujemy cukrem pudrem.
Wskazówka: ciasto możemy przygotować, samodzielnie prażąc owoce. Wystarczy 1 kilogram kwaśnych jabłek — np. antonówek -poddusić w garnku z dodatkiem 4-5 łyżek cukru i doprawić odrobiną cynamonu.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla