Jakiej wielkości powinny być ogórki do kiszenia?
Aby przygotować dobre ogórki kiszone, należy wybrać warzywa odpowiedniej wielkości i jakości. Zbyt duże okazy są wypełnione wieloma pestkami, przez co po fermentacji kiszeniaki wyjdą miękkie i mogą wytworzyć się w nich puste przestrzeniem, które nie są przyjemne w jedzeniu. Dlatego najlepszym wyborem są mniejsze ogórki, o maksymalnie średniej wielkości.
Ogórki kiszone zdecydowanie królują w kategorii przetworów. Polacy uwielbiają jeść je przez cały rok, a przygotowane własnoręcznie kiszeniaki smakują obłędnie. Wiele osób popełnia jednak podstawowy błąd, myśląc, że im większe warzywa ukiszą, tym uzyskają więcej gotowego produktu. Wbrew pozorom jest zupełnie odwrotnie.
Duże sztuki można wykorzystać do zrobienia sałatek lub mizerii, gdyż w tym przypadku najbardziej liczy się spora objętość. Mniejsze plony pozostaw do najróżniejszych przetworów, takich jak korniszony, ogórki po zbójnicku czy właśnie ogórki kiszone. Taka metoda sprawi, że każdy będzie zajadał się nimi ze smakiem.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Przepis na doskonałe domowe ogórki kiszone
Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
1 główka czosnku
2 pęczki kopru
15 cm korzenia chrzanu
2 litry wrzącej wody
4 łyżki soli kamiennej
2 liście chrzanu
2 liście dębu
2 liście wiśni
Zacznij od wymoczenia ogórków w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, co zwiększy ich jędrność. Po namoczeniu umyj je pod zimną, bieżącą wodą. Przepłucz wraz z nimi koper, chrzan oraz liście chrzanu, dębu i wiśni.
Korzeń chrzanu obierz ze skórki, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz z łupinek i zgnieć każdy z ząbków nożem - uważaj jednak, aby nie przesadzić, żeby się nie rozpadły. Dokładnie umyj i wyparz słoiki wraz z pokrywkami. Z tego przepisu wyjdzie około 5 słoików o pojemności 800 ml.
Wszystkie składniki, poza solą i wodą, podziel na 5 równych części. Na dno każdego naczynia połóż koper, ząbki czosnku oraz kawałki chrzanu. Następnie układaj na nich pionowo bardzo ciasno ogórki. Jasną częścią powinny być skierowane do góry. Na wierzch warzyw ułóż resztę pozostałych składników.
Do wrzątku wsyp niejodowaną sól i mieszaj, aż się rozpuści. Solankę odstaw do pełnego wystudzenia i zalej nią zawartość słoików w taki sposób, aby była całkowicie przykryta płynem. Zakręć słoiki zakrętkami i przenieś je w ciemne i chłodne miejsce. Po około 3 tygodniach ogórki będą gotowe. Smacznego.
Źródło: vivoo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarneprzeboje.pl