Już nie moczę wątróbki w mleku. Korzystam z pomysłu Okrasy, mięso po nim jest idealnie miękkie i soczyste
Prosta wątróbka z jabłkami w wydaniu Karola Okrasy zachwyca smakiem. Produktu nie moczymy w mleku, a mimo to jest więcej niż znakomity. Jaki jest sekret dania od znanego kucharza? Wyjaśniamy.
Wątróbka jest cenna
Choć nie każdy za jej smakiem przepada, w wątróbce kryje się wiele potrzebnych naszemu organizmowi składników, na czele z witaminami z grupy B. Warto więc dać jej szansę. Co jednak zrobić, by zachwyciła smakiem?
Wiele przepisów proponuje moczenie produktu w mleku. Okrasa pokazał jednak inny i o wiele bardziej przyjazny alergikom sposób. Zamiast zawierającego laktozę nabiału wykorzystał inne popularne w kuchni składniki.
Karol Okrasa wie jak zrobić wątróbkę
Marynowanie w mleku powinno odejść do lamusa. Zdecydowanie prostsze, bezpieczniejsze i nadające produktom mięsnym smaku są przyprawy i olej rzepakowy. Na nie oraz na jabłko z miodem postawił Okrasa, przyrządzając wątróbkę drobiową. Wyszło znakomicie.
Składniki:
- 250 g wątróbki drobiowej
- 2 jabłka
- 1 mała papryczka chili
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 25 g miodu
- 50 ml octu balsamicznego
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 40 g masła
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy
Do zrobienie wybitnej w smaku wątróbki, jak widać, nie potrzeba wiele. Proste dodatki zaproponowane przez Karola Okrasę pozwolą nam w mig przygotować smaczny obiad. Instrukcję wykonania znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić smaczną wątróbkę? Karol Okrasa zdradził przepis
Zaczynam od przekrojenia wątróbki na pół i polania jej niewielką ilością oleju. Kolejnym krokiem jest nacieranie produktu przyprawami, czyli rozgniecionym w prasce czosnkiem, połową posiekanego rozmarynu oraz pieprzem.
Wątróbkę należy pozostawić w tych dodatkach na 20 minut. W tym czasie kroję cebulę w piórka i przesmażam ją na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaje wątróbkę i obsmażam z obu stron — ma z zewnątrz nabrać koloru i pozostać surowa w środku.
W trakcie przyrządzania kroję jabłka, usuwając gniazda nasienne. Teraz zdejmuję z patelni wątróbkę i wrzucam owoce. Gdy już się podsmażą, zdejmuje je na talerz
Na patelnię dodaję miód, resztę rozmarynu i posiekaną papryczkę bez pestek. Wlewam też ocet balsamiczny i wrzucam masło. Gdy całość zacznie gęstnieć, dodaję wątróbkę i dalej smażę, aż będzie gotowa.
Jak podać wątróbkę według Okrasy?
Zdjętą z patelni wątróbkę serwujemy z glazurą, cebulką oraz jabłkami. Do kompletu sprawdzą się ziemniaki z wody lub delikatna w smaku kasza.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Karola Okrasy. Oprócz wątróbki polecamy zupę gulaszową z przepisu kucharza . Sprawdźcie też patent na kotlety mielone z kaszą , które sycą na dłużej.
Źródło: pysznosci