swieconka
pixabay.com/congerdesign

Już wiadomo, jak będzie wyglądać świecenie pokarmów

Jednym z nieodłącznych elementów świąt wielkanocnych jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Niestety, wszystko wskazuje na to, że nie odbędzie się ono w tradycyjny sposób. Ze względu na panującą pandemię koronawirusa w Polsce obchody Wielkanocy musiały ulec znacznej zmianie.

Święcenie pokarmów to jedna z najważniejszych wielkanocnych tradycji. Niestety obecny czas nie sprzyja dużym zgromadzeniom, dlatego ten tradycyjny obrzęd stanął pod znakiem zapytania. Wytyczne na temat tego, w jaki sposób ma wyglądać, wydały poszczególne diecezje.

Zalecenia diecezji dotyczące święcenia pokarmów

To od decyzji poszczególnych diecezji zależy, jak w tym roku będzie wyglądało tradycyjne święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Są dwie możliwości wykonania tego obrzędu. O pierwszym z nich mówił sam prymas Polski abp Wojciech Polak.

Zalecił on, aby obrzęd święcenia pokarmów odbywał się w tym roku nie wewnątrz kościoła, lecz na zewnątrz. Najlepiej, gdyby uczestniczyły w nich jedynie przedstawiciele poszczególnych rodzin.

Wszyscy uczestnicy święcenia pokarmów powinni zachować odpowiednie zasady bezpieczeństwa - czyli, odstępy odległości oraz posiadać maseczki ochronne. Niektóre diecezje przygotowały również specjalną możliwość odbycia tego obrzędu, dla osób, które nie mogą lub nie chcą opuszczać swoich domów.

Jak przedłużyć świeżość pieczeni?Jak przedłużyć świeżość pieczeni?Czytaj dalej

Święcenie pokarmów w domu

Diecezje dopuszczają możliwość poświęcenia wielkanocnych pokarmów w domu. Na stronie warszawskiej archidiecezji opublikowano tekst błogosławieństwa, który zaleca się odmówić w Wielką Sobotę lub Niedzielę.

Każdy ma wybór, czy chce poświęcić pokarmy samodzielnie w domowym zaciszu, czy też pójść do kościoła i zrobić to w odpowiednich warunkach sanitarnych. Jakie produkty powinny znaleźć się w tradycyjnej święconce?

Jakich produktów nie może zabraknąć w tradycyjnym wielkanocnym koszyku?

W wielkanocnej święconce nie powinno zabraknąć: chleba, soli i pieprzu, jajek, chrzanu, wędlin, sera oraz ciasta. Każdy świąteczny produkt ma swoją wyjątkową symbolikę. Przykładowo: jajko jest symbolem nowego życia, wędlina ma przynieść nam dostatek, a ser oznacza porozumienie między człowiekiem a otaczającą go przyrodą.

Współcześnie w koszyku często lądują również m.in. czekoladowe zające. Te ostatnie nie mają jednak związku z katolickimi obchodami świąt wielkanocnych. Jest on symbolem pochodzących z czasów przedchrześcijańskich. Oznaczał on płodność oraz dobrobyt.

Szukasz pomysłu na wielkanocne potrawy? Polecamy przepis na chrupiącą wersję sałatki jarzynowej oraz przepis Magdy Gessler na wykwintny żurek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gazeta.pl/tvp info/wprost/regiodom

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł