Krucha i soczysta karkówka pieczona w plastrach. Prosty pomysł na pyszny obiad
Pogoda za oknem nie pozwala jeszcze na wygodne grillowanie, jednak jeśli tęsknisz za smakiem potraw z rusztu, mamy idealną propozycję. Poniższy przepis pozwala zrobić karkówkę pieczoną w plastrach, która smakuje jak z grilla. Za kruchość i soczystość odpowiada charakterystyczna marynata zrobiona na bazie miodu, musztardy i ketchupu.
Karkówka pieczona w plastrach, w porównaniu do klasycznej karkówki pieczonej w całości, ma znacznie intensywniejszy smak. Marynata może w końcu o wiele łatwiej przeniknąć do cieńszych kawałków mięsa.
Aby efekt był jak najlepszy, pamiętaj o odpowiednio długim marynowaniu. Optymalnym wyjściem jest pozostawić karkówkę w marynacie przez 24 godziny. Jeśli nie masz tyle czasu, poświęć minimum 3 godziny na marynowanie.
Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach
Składniki:
6 plastrów karkówki wieprzowej
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki ketchupu
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka wędzonej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
Karkówkę oczyść z błonek i ścięgien, które nie zmiękną po upieczeniu. Umieść wszystkie plastry w dużej foliowej torebce z zamknięciem błyskawicznym. W taki sposób można łatwo i czysto marynować różne inne mięsa.
Wszystkie pozostałe składniki umieć w misce blendera i zmiksuj je na gładką masę. Zalej marynatą plastry mięsa i dokładnie ją wmasuj. Każdy kawałek mięsa musi być nią bardzo dobrze pokryty. Następnie schowaj karkówkę na 24 godziny do lodówki.
Wyjmij karkówkę na 1 h przed pieczeniem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ułóż plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsuń blachę do pieca i piecz przez 60 minut. Po upieczeniu odstaw karkówkę na 5-10 minut, aby soki równomiernie rozeszły się po mięsie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz sposoby na grillowanie karkówki. Ten tekst wyjawia, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko.
Źródło zdjęcia: canva/fpwing, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne galaretki z kurczaka w kształcie jajek. Cudowny pomysł na wielkanocną przekąskę
Zachwycająca pasta z pieczonego czosnku. Pyszny dodatek do kanapek
Kiedy warto dodać do zupy pomidorowej sodę oczyszczoną? Dodatek może uratować jej smak
Źródło: poezja-smaku