Smakosze.pl Przepisy Kładę boczek na cieście francuskim, zasypuję serem i dodaję jajka. W chwilę mam obiad dla całej rodziny
YouTube/@To dobrze smakuje

Kładę boczek na cieście francuskim, zasypuję serem i dodaję jajka. W chwilę mam obiad dla całej rodziny

10 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wróciłaś do domu, obiadu nie ma, a wszyscy są głodni? Każdy to zna, ale nie każdy wie, jak w kilka minut przygotować obiad dla całej rodziny. O to szybki przepis dla najbardziej zapracowanych. Twoi domownicy go pokochają.

Ciasto francuskie zna każdy

Siła ciasta francuskiego polega na tym, że jest tanie oraz to, że znajdziesz je praktycznie w każdym sklepie. Koleją zaletą jest jego uniwersalność. Kto nie robił tarty z kurczakiem i warzywami albo mini rogalików z dżemem? Z tego łatwo uniwersalnego ciasta zrobisz naprawdę wszystko.

ciasto french.jpg
Canva/@Pinkybird
W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię pączki z tego przepisu. Są mięciutkie nawet następnego dnia

Ciasto francuskie wystarczy

Do tego przepisu potrzebne będzie znikoma ilość składników, które zapewne i tak masz w swojej lodówce. Zatem do dzieła.

Składniki:

  • od 1 do 3 rolek gotowego ciasta francuskiego (zależnie od twoich potrzeb)
  • 200 g parzonego boczku w plastrach
  • 80 g keczupu lub sosu pomidorowego
  • od 2 do 6 jajek
  • 100 g żółtego sera
  • 30 ml oleju

Jak przygotować ten błyskawiczny obiad?

Blachę z piekarnika posmaruj olejem, na nią połóż papier do pieczenia. Rozpakuj rolkę ciasta francuskiego i delikatnie rozwiń ją na blachę . Następnie z każdej krawędzi ciasta odetnij 2 cm paski.

Odcięte paski nałóż na rozłożone ciasto francuskie równo z jego krawędziami. Tak, aby środek ciasta znajdował się niżej niż jego krawędzie. Środek posmaruj keczupem lub sosem pomidorowym.

Następnie ułóż boczek tak, aby plastry lekko na siebie nachodziły. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser, a potem posyp nim boczek. Na ser wbij dwa jajka. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, a potem się zajadaj. Przeczytaj także, dlaczego nie warto pić kawy do jedzenia oraz jak zrobić syrop na przeziębienie .

żółtko.jpg
Canva/@IsabelPoulin
Zapomnij o zwykłej grochówce, ta zupa bije ją na głowę. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny
Uważaj podczas najbliższych zakupów w Biedronce, klienci mają kłopoty. „Zróbcie coś z tym"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy