Kładę ugotowany makaron na patelnię i zalewam tą mieszanką. Ten obiad jeszcze mi się nie znudził
W tym prostym przepisie zmieniamy makaron i jajka w niezwykłą zapiekankę. Dzięki dodatkowi warzyw jest to ciekawy i zbalansowany pod względem wartości odżywczych, a przede wszystkim bardzo prosty posiłek.
Makaron na patelni
W wielu domach smażony makaron z jajkiem to jedna z podstawowych metod ratowania nadmiaru tego pierwszego przed wyrzuceniem. Przepis jest wtedy niezwykle prosty. Należy podsmażyć na maśle makaron, dodać sól i pieprz i wybić do niego jajko.
Jednak po lekkim rozbudowaniu takiej receptury uzyskujemy ciekawy i całkiem pełny posiłek. Do masy jajecznej, którą przygotowujemy, dodajemy wtedy wybrane składniki, najlepiej warzywa (ale może być też mięso, a nawet ser). Po mocnym zapieczeniu uzyskujemy ciekawą w smaku i sycącą zapiekankę makaronową.
Zapiekanka makaronowa
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Köstliche Hauzrezepte. Autorzy podpowiadają tam dodanie do masy jajecznej pomidorków i natki pietruszki. Podobny przepis można jednak doprawiać dowolnie. Również posypanie go startym serem przed podaniem lub wmieszanie go do jajek są opcjonalne.
Składniki
- 180 g makaronu
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- ½ czerwonej papryki
- 50 ml śmietany 22%
- Sól, pieprz
Zapiekany makaron z jajkiem
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki.
Do dużej miski wybijamy jajka. Rózgą rozbijamy je na dobrze napowietrzoną masę . Paprykę i cebulę kroimy w kostkę (cebulę drobniej), a czosnek drobno siekamy.
Warzywa wrzucamy do jajek i mieszamy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem (można też użyć ulubionych przypraw) i jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę. Do jajek można też dodać drobno starty ser.
Zimną patelnię smarujemy dokładnie masłem. Na patelnię wyrzucamy odcedzony makaron . Zalewamy go jajeczną masą i dokładnie ją wyrównujemy . Masa może być dość gęsta, zwłaszcza jeśli użyliśmy sera.
Patelnię ustawiamy na palniku i włączamy go na niewielką moc. Pieczemy pod przykryciem, aż jajko z wierzchu będzie ścięte. Kiedy to nastąpi, nakrywamy patelnię talerzem i odwracamy. Przewrócony na makaronową stronę omlet zsuwamy z powrotem na patelnię i dopiekamy jeszcze dwie minuty.
Wypróbuj też przepisy na surówkę Strzelczyka z młodej kapusty i szparagi w cieście francuskim .