Odkąd mam ten przepis nie kupuję już chleba i bułek. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał
Zapomnij o kupowaniu bułek i chleba. Domowe pieczywo jest znacznie lepsze. Szczególnie, że z tym przepisem przygotujesz je łatwo i szybko. Upiecz i przekonaj się sama jakie jest pyszne. Domownicy od razu zauważą różnicę, a to wszystko za sprawą jednego dodatku.
Jak pieczywo to tylko z domowego wypieku
Nie ma sensu kupować pieczywa w sklepie. Znacznie szybciej traci ono świeżość, a na drugi dzień nie nadaje się do niczego. Jest gumowe i niesmaczne. Przez co nawet śniadanie z najlepszymi dodatkami będzie takie sobie.
Dlatego poznaj przepis na domowe bułki i chleb, a codziennie rano ty i twoja rodzina będzie zajadli się chrupiącym i po prostu doskonałym pieczywem. Przepis jest banalnie prosty, a smak bierze się z jednego, taniego składnika, który na pewno masz w swojej lodówce. Ten chleb będziesz chciała piec codziennie.
Strzelczyk wziął młodą kapustę i pokazał najlepszy patent na surówkę. Pasuje do każdego obiaduNie zapomnij o tym dodatku
Twój domowy, własnoręcznie zrobiony chleb będzie idealny i doskonały w smaku, tylko wtedy, kiedy do ciasta dodasz mleko. Ten powszechny i tani dodatek jest niezbędny, aby osiągnąć puszystość i chrupkości wypieku. Wszystkie potrzebne produkty zostały umieszczone na liście znajdującej się poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku są tak popularne, że większość z nich powinnaś mieć w swojej kuchni. Sprawdź ją i zaczynamy pieczenie.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 170 ml wody
- 170 ml mleka
- 20 g cukru
- 9 g suchych drożdży
- 30 ml wody
- 1 jajko
- 10 g soli
Przepis na domowy chleb
Do dużej miski wlej ciepłe, ale nie gorące mleko oraz wodę. Wsyp cukier, suche drożdże i całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Dodaj białko z jajka oraz olej i ponownie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę oraz sól. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Musi być jednolite i sprężyste.
Przykryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Po tym czasie uformuj z niego kulę, a następnie podziel na 9 części. Z każdej z nich uformuj mały podłużny bochenek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut. Za pomocą pędzelka posmaruj żółtkiem wierzch każdego chleba. Na każdym wykonaj po trzy delikatne nacięcia. Pieczywo piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po ostygnięciu będzie nadawał się do spożycia. Sprawdź,