Knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler
Knedle ze śliwkami to wspaniały deser, który doskonale wieńczy najlepsze obiady. Przepis Magdy Gessler na te pyszne kluski ze śliwkami nie ma sobie równych. Aby ciasto było delikatniejsze i bardziej miękkie, należy użyć jak najmniej mąki. Natomiast śliwki obsyp mieszanką cukru pudru i cynamonu. Knedle ze śliwkami pochodzą z Austro-Węgier, skąd przedostały się do wielu sąsiadujących krajów. Zdarza się, że zamiast śliwek wykorzystuje się do nadziewania knedli również morele, nadające deserowi delikatniejszego smaku.
Magda Gessler zna się na polskiej kuchni w wyjątkowo dużym stopniu, dlatego jej receptury zawsze wychodzą idealnie. Podając knedle z poniższego przepisu, zachwycisz wszystkich swoich domowników.
Przepis na knedle ze śliwkami
Składniki:
-
500 g ziemniaków ugotowanych
-
1 jajko
-
100 g mąki
-
sól
-
250 g śliwek
-
cynamon
-
cukier puder
-
bułka tarta
-
masło
-
cukier
Ugotowane i jeszcze ciepłe kartofle przeciśnij przez praskę bezpośrednio do miski. Śliwki dokładnie umyj wodą, przetnij na pół i wyciągnij z nich pestki. Do każdej połówki wsyp odrobinę cukru pudru oraz cynamonu.
Do przeciśniętych pyrek dodaj przesianą mąkę, jajko, sól i zacznij całość mieszać. Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję, uformuj z niego kulki i rozpłaszcz je na cienki placek. Śliwki owiń ciastem i dokładnie zlep brzegi.
Wrzucaj surowe knedle do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Na patelni podpraż bułkę tartą, dodaj do niej masło oraz cukier - taką mieszanką posyp gotowe knedle. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi. Ten tekst opisuje przepis na pyszne ciasto dyniowe.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps.pl