Smakosze.pl Przepisy Koleżanka pokazała mi jak gotuje młode ziemniaki. 1 sztuczka mnie zachwyciła
JameHillis z Pixabay

Koleżanka pokazała mi jak gotuje młode ziemniaki. 1 sztuczka mnie zachwyciła

13 lipca 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Sezon na młode ziemniaki trwa. Śpieszymy z patentem na ich przyrządzenie. Jedna z naszych czytelniczek otrzymała go od swojej koleżanki. Są proste w przyrządzeniu, rozpływające się w ustach i co najważniejsze podwójnie koperkowe!

Najlepszy patent na młode ziemniaki

Lato rozpieszcza nas sezonowymi owocami i warzywami. Któż z nas nie przepada za młodymi ziemniakami z kotletem mielonym i solidnym dodatkiem mizerii. Warzywa będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich koperek. A podwójnie koperkowe ziemniaki? To już pełnia szczęścia. Sekretem smaku tego dania, jest to że ziemniaki są gotowane w wodzie z dodatkiem aromatycznego kopru. Nie da się ukryć, że niesamowicie podkreśla on ich smak.

Poniżej prezentujemy przepis, który ma szansę stać się wakacyjnym hitem w Waszych domach!

Zapomnij o bułce do mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz z innym dodatkiem

Sprytny patent na gotowane młode ziemniaki

Lista składników:

  • 4 młode ziemniaki
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 gałązki kopru
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól do smaku

Koper możesz z powodzeniem zastąpić ząbkiem czosnku, rozmarynem lub ziarnami kminku. Wszystko zależy od Twojego gustu i wymarzonego efektu.

Podwójnie koperkowe młode ziemniaki - ten patent jest hitem

Zalej wodę w garnku i ją posól, a następnie włóż do niej gałązkę kopru, połowę masła oraz ziemniaki. Więcej na temat zasad gotowania młodych ziemniaków przeczytasz w tym artykule . Następnie je odcedź i wyrzuć gałązki kopru.

Włóż do garnka resztę masła i dokładnie potrząśnij garnkiem, aby ziemniaki się nim oblepiły. Wsyp do naczynia posiekany koperek i również nim potrząśnij jak w przypadku masła. Smacznego!

Ziemniaki doskonale będzie smakować m.in. z kotletami gyros, na które przepis podawaliśmy w tym artykule.



Zetrzyj cukinię i dodaj jajka. Ten tani obiad starczy nawet na 3 dni
Odkąd koleżanka mi to pokazała, przestałam czyścić kurki w wodzie z solą. Już nigdy nie zrobię inaczej
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy