Koleżanka pokazała mi jak gotuje młode ziemniaki. 1 sztuczka mnie zachwyciła
Sezon na młode ziemniaki trwa. Śpieszymy z patentem na ich przyrządzenie. Jedna z naszych czytelniczek otrzymała go od swojej koleżanki. Są proste w przyrządzeniu, rozpływające się w ustach i co najważniejsze podwójnie koperkowe!
Najlepszy patent na młode ziemniaki
Lato rozpieszcza nas sezonowymi owocami i warzywami. Któż z nas nie przepada za młodymi ziemniakami z kotletem mielonym i solidnym dodatkiem mizerii. Warzywa będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich koperek. A podwójnie koperkowe ziemniaki? To już pełnia szczęścia. Sekretem smaku tego dania, jest to że ziemniaki są gotowane w wodzie z dodatkiem aromatycznego kopru. Nie da się ukryć, że niesamowicie podkreśla on ich smak.
Poniżej prezentujemy przepis, który ma szansę stać się wakacyjnym hitem w Waszych domach!
Sprytny patent na gotowane młode ziemniaki
Lista składników:
- 4 młode ziemniaki
- 1,5 łyżki masła
- 3 gałązki kopru
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól do smaku
Koper możesz z powodzeniem zastąpić ząbkiem czosnku, rozmarynem lub ziarnami kminku. Wszystko zależy od Twojego gustu i wymarzonego efektu.
Podwójnie koperkowe młode ziemniaki - ten patent jest hitem
Zalej wodę w garnku i ją posól, a następnie włóż do niej gałązkę kopru, połowę masła oraz ziemniaki. Więcej na temat zasad gotowania młodych ziemniaków przeczytasz w tym artykule . Następnie je odcedź i wyrzuć gałązki kopru.
Włóż do garnka resztę masła i dokładnie potrząśnij garnkiem, aby ziemniaki się nim oblepiły. Wsyp do naczynia posiekany koperek i również nim potrząśnij jak w przypadku masła. Smacznego!
Ziemniaki doskonale będzie smakować m.in. z kotletami gyros, na które przepis podawaliśmy w tym artykule.