Odkąd dostałam przepis na kotlety gyros nie robię mielonych i schabowych. Wszyscy prosza o dokładki
Jeśli wypróbujesz kotlety gyros, to nie będziesz chciał już innych. Zapomnij o schabowych i mielonych. Gyros bije je na głowę. Ta wersja kotletów będzie pyszną propozycją na smaczny i szybki sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Kotlety gyros- pyszny i szybki obiad
Polacy uwielbiają kotlety schabowe i mielone. Te dania obiadowe można śmiało uznać za nasze dania narodowe. Często trafiają na nasze stoły i lubi je większość smakoszy. Są proste w przygotowaniu, sycące i smaczne.
Jednak tym razem proponujemy kotlety, które mogą przyćmić smak schabowych i mielonych. To potrafi kotlet gyros, który przygotujesz równie szybko. Będzie ciekawym zamiennikiem popularnego schabowego. Mięso, warzywa i sos podbiją twoje podniebienie.
To szczyt bezczelności. Skandaliczne zachowanie klientki Biedronki, bałagan to nie wszystkoJak przygotować kotlet gyros?
Składniki:
- 4 filety z udek kurczaka
- 2 ogórki konserwowe
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 250 g sera żółtego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- sól
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
Mięso z udek delikatnie rozbijamy, solimy i dodajemy przyprawę gyros. Udka smażymy na patelni, zdejmujemy patelnię z ognia. Udka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem lub do naczynia żaroodpornego.
Pokrojone warzywa mieszamy z keczupem i majonezem i układamy na porcjach kurczaka. Na wierzch mięsa z warzywami, sypiemy tarty ser żółty i zapiekamy w piekarniku, który powinien mieć 190 stopni.
Kotlet gyros, czyli obiad raz-dwa
Kotlet gyros jest daniem typu 3 w 1. To mięso, warzywa i sos zapiekane w jednej blaszce. Pikantny keczup nada temu daniu ostrości, ser żółty rozpłynie się i z sokiem z warzyw stworzy pyszny sos. Kotlet gyros przygotujemy szybko, a polubi go cała rodzina.
To smaczne danie obiadowe można podawać z ziemniakami, frytkami czy ryżem. Dobre będzie też z tostami. Warto wypróbować przepis, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego schabowego. Radziliśmy, co robić, by schabowe nie były twarde. Podawaliśmy przepis na mielone od Ewy Wachowicz.
Źródło: beszamel.se.pl