Kolorowa sałatka babci Ewy z ryżem i tuńczykiem. Idealna na lato
Poznajcie potrawę, która sprawdzi się jako lekki obiad, kolacja czy drugie śniadanie. Jest nią kolorowa sałatka babci Ewy z ryżem i tuńczykiem. Idealnie nadaje się na lato, bo nie obciąża zbytnio żołądka i zjada się ją z prawdziwą przyjemnością. Możecie ją wzbogacić wieloma składnikami.
Sałatki są lekkie i pożywne. Zazwyczaj składają się z wielu składników, które dostarczają naszemu organizmowi dużo wartościowych substancji. Mają też tę zaletę, że nie musimy się sztywno trzymać ich składu ilościowego i jakościowego. Możemy do nich dodać, to co mamy właśnie w zapasach, w ilości, która odpowiada naszym podniebieniom.
Dziś podamy wam przepis na sałatkę ryżową babci Ewy. Oprócz ryżu znalazł się w niej też tuńczyk z puszki, a także groszek, ser, jajka i wiele innych składników. Sałatka jest bardzo urozmaicona i kolorowa. Aż kusi, żeby ją zjeść.
Przepis na sałatkę z ryżem i tuńczykiem
Składniki:
-
30 dag suchego ryżu
-
3 jajka ugotowane na twardo
-
2 ugotowane marchewki
-
1 papryka czerwona
-
3 ogórki konserwowe
-
pół puszki groszku konserwowego
-
1 puszka tuńczyka
-
ok. 10 dag żółtego sera
-
3 łyżki oliwek
-
5-7 łyżek oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki babci Ewy
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Przełóż go do miski, przemieszaj widelcem, pozostaw do wystudzenia.
Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też marchewkę, paprykę i ogórki. Groszek i tuńczyk odsącz z zalewy.
Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Oliwę wymieszaj z solą i pieprzem.
Przygotowane składniki sałatki umieść w salaterce, dodaj oliwę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sałatkę śledziową Tomasza Strzelczyka , a także na sałatkę wiosenną siostry Anastazji .
Źródło zdjęcia: canva/4kodiak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Piszinger według przepisu babci Ani Starmach. 2 łyżki sekretnego składnika robią cały efekt
-
Klaudyna jest mistrzynią robienia ogórków kiszonych. Wyjawiła, co dorzuca do słoika
Źródło: uwagababciagotuje.blogspot