Smakosze.pl Przepisy Kolorowa sałatka babci Ewy z ryżem i tuńczykiem. Idealna na lato
canva/Yulia_Davidovich

Kolorowa sałatka babci Ewy z ryżem i tuńczykiem. Idealna na lato

16 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie potrawę, która sprawdzi się jako lekki obiad, kolacja czy drugie śniadanie. Jest nią kolorowa sałatka babci Ewy z ryżem i tuńczykiem. Idealnie nadaje się na lato, bo nie obciąża zbytnio żołądka i zjada się ją z prawdziwą przyjemnością. Możecie ją wzbogacić wieloma składnikami.

Sałatki są lekkie i pożywne. Zazwyczaj składają się z wielu składników, które dostarczają naszemu organizmowi dużo wartościowych substancji. Mają też tę zaletę, że nie musimy się sztywno trzymać ich składu ilościowego i jakościowego. Możemy do nich dodać, to co mamy właśnie w zapasach, w ilości, która odpowiada naszym podniebieniom.

Dziś podamy wam przepis na sałatkę ryżową babci Ewy. Oprócz ryżu znalazł się w niej też tuńczyk z puszki, a także groszek, ser, jajka i wiele innych składników. Sałatka jest bardzo urozmaicona i kolorowa. Aż kusi, żeby ją zjeść.

Przepis na sałatkę z ryżem i tuńczykiem

Składniki:

  • 30 dag suchego ryżu

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 2 ugotowane marchewki

  • 1 papryka czerwona

  • 3 ogórki konserwowe

  • pół puszki groszku konserwowego

  • 1 puszka tuńczyka

  • ok. 10 dag żółtego sera

  • 3 łyżki oliwek

  • 5-7 łyżek oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki babci Ewy

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Przełóż go do miski, przemieszaj widelcem, pozostaw do wystudzenia.

Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też marchewkę, paprykę i ogórki. Groszek i tuńczyk odsącz z zalewy.

Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Oliwę wymieszaj z solą i pieprzem.

Przygotowane składniki sałatki umieść w salaterce, dodaj oliwę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sałatkę śledziową Tomasza Strzelczyka , a także na sałatkę wiosenną siostry Anastazji .

tuńczyk
tuńczyk

Źródło zdjęcia: canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwagababciagotuje.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy