Bajeczne zastosowania papieru do pieczenia
Papier do pieczenia jest genialnym wynalazkiem, który znacznie ułatwił życie i pracę kucharzy. Dzięki niemu nie trzeba aż tak bardzo martwić się o blachy do pieczenia czy naczynia żaroodporne, ponieważ po jego użyciu rzadko będą one w ogóle zabrudzone.
Nie trzeba go wykorzystywać jedynie podczas pieczenia ciasteczek czy innych produktów. Jest on na tyle uniwersalny, że doskonale sprawdza się także w innych dziedzinach domowej gastronomii, a kilka poniższych trików znacznie ułatwia pracę w kuchni.
Papier do pieczenia w niecodziennych trikach
Jesteś fanem sera, lecz zauważyłeś, że przechowywanie go w folii nie sprawdza się zbyt dobrze? Papier do pieczenia świetnie sprawdzi się jako materiał, którym możesz owinąć kostkę czy nawet pokrojone już zawczasu plastry i schować całość do lodówki.
Dzięki temu, że papier nie przylega aż tak szczelnie do sera, nabiał może oddychać i dłużej nie będzie się psuł. Przy okazji pergamin zapewnia na tyle dużą ochronę, że jego zapach nie powinien przedostać się do innych produktów spożywczych w lodówce.
Jak czytamy na portalu dompelenpomyslwo.pl, po umyciu armatury łazienkowej, czyli kranów czy słuchawek prysznicowych, możesz ją wypolerować papierem do pieczenia. Wosk w nim zawarty nie tylko ją nabłyszczy, ale stworzy też warstwę ochronną jak na lakierze samochodu.
Aby być bardziej ekologicznym, możesz rozwałkować ciasto pomiędzy płatami pergaminu. Dzięki temu nie zmarnujesz za dużo mąki, a po rozwałkowaniu, wyłóż blachę do pieczenia tym samym papierem. Oszczędność i czystość w jednym.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy doskonałe promocje dostępne od jutra w Biedronce i Lidlu. Tutaj z kolei prezentujemy wyzwanie, jakiego podjął się pewien youtuber - zjadł on najostrzejszą pizzę w Polsce i wygrał 1500 złotych.
Często rozlewają Ci się płyny w lodówce i masz już dość ciągłego sprzątania? Wyłóż półki papierem do pieczenia, a czyszczenie w końcu nie będzie problemem. Wystarczy podnieść pergamin i wyrzucić go do śmieci, a półki przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym.
Połóż papier do pieczenia na desce do krojenia. Niewielkie szczeliny i zadrapania wywołane krojeniem są miejscem, w którym mogą rozwijać się drobnoustroje. Pergamin zapewni warstwę ochronną pomiędzy jedzeniem a deską, co przełoży się na większe zdrowie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dompelenpomyslow.pl