Kotlety rybne z dorsza. Doskonałe nie tylko na Wigilię
Kotlety rybne są jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotowane z filetów z dorsza, doprawione świeżymi ziołami i gałką muszkatołową są delikatne, soczyste i pełne smaku. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Takie kotlety możesz też oczywiście przygotować każdego dnia, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota.
O ile w Boże Narodzenie na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna składa się z ryb i innych, postnych potraw. Ryby przygotowujemy na wiele sposobów: smażymy, pieczemy, podajemy w galarecie i gotujemy na nich aromatyczną zupę. Z ryb możemy zrobić również kotlety.
Kotlety rybne są naprawdę proste w przygotowaniu. Oprócz filetów z dorsza, potrzebujesz namoczonej kajzerki, cebuli, jajka i przypraw. Z tych składników wyrabiamy masę, jak na kotlety mielone. Formujemy z nich kształtne owale, panierujemy je w tartej bułce i smażymy na oleju.
Aby kotlety rybne z dorsza miały wyraźny smak, koniecznie doprawmy je gałką muszkatołową i świeżymi ziołami. Natka pietruszki, koperek i szczypiorek doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem i wzmacniają jego aromat.
Prosty przepis na soczyste kotlety rybne. W roli głównej dorsz
Składniki:
-
600 g filetów z dorsza
-
pół szklanki mleka
-
mała, czerstwa kajzerka
-
mleko
-
jajko
-
duża cebula
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
sól, pieprz
-
łyżka koperku
-
łyżka szczypiorku
-
łyżka natki pietruszki
-
olej rzepakowy do smażenia
-
łyżka masła
-
bułka tarta
Jak przyrządzić wyśmienite kotlety rybne? Postne danie jest tradycyjną potrawą wigilijną
Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle, filety pokrój na mniejsze części. Rybę, kajzerkę i cebulę wymieszaj i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Masę przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki.
Wsyp szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, wbij jajko i wyrabiaj do połączenia składników. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Na Wigilię przygotuj również wyśmienite kotlety z suszonych grzybów . Dowiedz się również, jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć i uczucia ciężkości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji
-
Gessler pokazała jak robi świąteczne śledzie. Oprócz oleju i cebuli stawia na wyjątkowy sos
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama