Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z suszonych grzybów. Prawdziwy rarytas nie tylko na wigilijny stół

Kotlety z suszonych grzybów. Prawdziwy rarytas nie tylko na wigilijny stół

kotlety z grzybów
canva/Zolotaosen

Kotlety z suszonych grzybów są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Potrawa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco cierpliwości i planowania. Suszone skarby lasu należy bowiem namoczyć i ugotować. Wysiłek jednak się opłaci — danie jest niesamowicie aromatyczne i Wasi bliscy zjedzą je ze smakiem.

Jeśli szukacie sposobu na przygotowanie smacznego dania z grzybów suszonych, kotlety, które wam dziś proponujemy, powinny was zainteresować. Na co dzień stanowiące dodatek do posiłku skarby lasu, tutaj stanowią główny składnik. Ich smak podkreślają aromatyczne dodatki — cebula, czosnek i zioła. Jest naprawdę pysznie.

Przepis na kotlety z suszonych grzybów

Składniki:

  • 250 g suszonych borowików lub podgrzybków

  • 1 duża cebula

  • 1 większy ząbek czosnku

  • 1 średnie jajo

  • 1 mała kajzerka

  • 1 łyżeczka oregano lub tymianku suszonego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • mleko do namoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • bułka tarta do obtoczenia

Jak zrobić kotlety z suszonych grzybów? Przepis jest niesamowicie prosty

Przygotowanie rozpoczynamy od opłukania i moczenia suszonych grzybów przez 12 godzin. Następnie gotujemy je do miękkości, czyli około 60-90 minut, zależnie od wielkości. Studzimy i kroimy w drobną kostkę. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kwadrans, by nasiąkła.

Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Przenosimy całość do dużej miski, a gdy nieco ostygnie, mieszamy z odciśniętym z nadmiaru płynu pieczywem i jajami.

Masę doprawiamy oregano lub tymiankiem, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Formujemy lekko spłaszczone owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy na ciepło z sosem tatarskim.

Wskazówka: wywar z gotowania grzybów warto zachować do innych potraw np. do gotowania bigosu myśliwskiego. Możecie zamknąć go też w słoiku i przechowywać w lodówce nawet około 7 dni.

Kotlety z suszonych grzybów są pyszne
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: