Kroję ziemniaki, kładę na patelni i zalewam tą mieszanką. Rodzina błaga mnie o dokładki
Pieczenie na patelni ziemniaków z masą jajeczną kwalifikuje ten przepis gdzieś w połowie drogi między omletem a zapiekanką. Jak go jednak nie nazwać, jest to świetne danie zarówno na obfite śniadanie, jak i na szybki obiad. Jest przy tym niedrogie, a przede wszystkim – naprawdę pyszne.
Zapiekanka z patelni
Nazwij to jak chcesz – omletem z frytkami lub zapiekanką z patelni. Ten przepis wykorzystuje metodę, o której za rzadko pamiętamy, polegającą na pieczeniu potraw na patelni pod przykryciem. Metoda ta do niektórych potraw okazuje się równie skuteczna jak tradycyjne pieczenie w piekarniku. Jest jednak szybsza i być może oszczędniejsza , nie trzeba bowiem rozgrzewać pieca.
W tym przepisie wykorzystujemy tę technikę do przygotowania zapiekanki na bazie ziemniaków. Należy je wcześniej podsmażyć, ale można to zrobić na tej samej patelni, na której następnie zmienimy je w zapieczone ciasto. Dzięki dodatkowi warzyw do jajecznej masy potrawa jest pełniejsza w smaku i bogatsza w wartości odżywcze .
Ziemniaki z omletem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Köstliche Hauzrezepte, gdzie zapiekanka posypana jest dodatkowo startą mozzarellą. Jej obecność nie zmienia wiele w przepisie, dodaje za to nieco kalorii i tłuszczu, dlatego dodatek ten jest zupełnie opcjonalny. Jeśli zdecydujemy się na użycie go, danie posypujemy serem po przewróceniu na patelni i przykrywamy na kilka minut .
Składniki
- 2 średnie ziemniaki
- 4 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany 22%
- Duży pęczek cebuli dymki
- 5-6 pomidorków cherry
- Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, olej do smażenia
- Opcjonalnie: 100 g startej mozzarelli
Pieczemy zapiekankę z patelni
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy ziemniaki, przyprawiamy i smażymy, aż będą rumiane z obu stron.
W misce rozbijamy jajka na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i pokrojone w drobną kostkę pomidorki. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na patelnię na usmażone ziemniaki.
Zapiekankę smażymy przez ok 15 minut pod przykryciem , od czasu do czasu podważając brzegi. Kiedy od dołu całość będzie ładnie ścięta, patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy. Omlet zsuwamy na patelnię z powrotem, nieusmażoną jeszcze stroną do dołu. Można teraz posypać go serem , przykryć, zmniejszyć gaz do minimum lub w ogóle wyłączyć i trzymać pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.
Wypróbuj też przepisy na niezwykły deser z owocami i dobrze doprawioną zupę pieczarkową .