Natalia Maszkowska podkręciła przepis na zupę pieczarkową. Podaje ją z obłędnym składnikiem
Nathallae, czyli Natalia Maszkowska, podzieliła się przepisem na swoją interpretację zupy pieczarkowej. „Już nie musisz jeść nudnej i miałkiej zupy, która nigdy nie ma smaku” – skomentowała. Jej przepis jest podkręcony kilkoma składnikami.
Pieczarkowa z szynką
„Absolwentka” polskiej edycji programu Masterchef i kucharka znana z telewizji i mediów społecznościowych ma swoje propozycje i interpretacje klasycznych dań. Należy do nich właśnie zupa pieczarkowa. Krem z tych chyba najpopularniejszych grzybków kucharka pokazała w swojej wersji.
Czy można zarzucić typowej zupie pieczarkowej, że jest, jak się wyraziła, nudna? Być może. Faktem jest, że to jedno z dań które prosi się o ostre i wyraziste dodatki. Tymczasem my często je pomijamy. Dlatego warto wziąć pod uwagę propozycje Nathallae.
Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotowaćPieczarkowa z twistem
Kucharka nazwała swój przepis „Zupa pieczarkowa 2.0”. Za kremowość kompozycji odpowiada serek kanapkowy, a za smak – czosnek czy chili. Jednak najciekawszym dodatkiem jest składnik, który pozornie jest tylko dekoracją: wędzona szynka, która świetnie komponuje się dobrze doprawionymi pieczarkami.
Składniki
- 400 g białych pieczarek
- 150 g wędzonej szynki
- 300 ml bulionu
- 130 g serka typu Philadelphia
- 70 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, chili, masło klarowane
Zupa pieczarkowa Nathallae
Plastry wędzonej szynki (np. szwarcwaldzkiej) układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym, aż zacznie robić się szklista. Dodajemy posiekany czosnek.
Do rondelka dodajemy pieczarki pokrojone w plastry. Smażymy przez kilka minut i zalewamy bulionem lub rosołem. Do garnka dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, by dokładnie rozprowadził się w zupie. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Trzymamy na palniku jeszcze przez chwilę, dodajemy śmietankę i blendujemy dokładnie, by otrzymać zupę krem.
Zupę podajemy z czipsami z wędzonej szynki, które nadają daniu dodatkowy smak. Można udekorować ją dodatkowo gałązką koperku i odrobiną gęstego oleju balsamicznego.
Wypróbuj też przepisy na puszyste naleśniki i zapiekankę makaronową pod beszamelem.