Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Natalia Maszkowska podkręciła przepis na zupę pieczarkową. Podaje ją z obłędnym składnikiem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.05.2024 09:40

Natalia Maszkowska podkręciła przepis na zupę pieczarkową. Podaje ją z obłędnym składnikiem

zupa pieczarkowa i Nathallae
fot. instagram.com/nathallae; Canva

Nathallae, czyli Natalia Maszkowska, podzieliła się przepisem na swoją interpretację zupy pieczarkowej. „Już nie musisz jeść nudnej i miałkiej zupy, która nigdy nie ma smaku” – skomentowała. Jej przepis jest podkręcony kilkoma składnikami.

Pieczarkowa z szynką

„Absolwentka” polskiej edycji programu Masterchef i kucharka znana z telewizji i mediów społecznościowych ma swoje propozycje i interpretacje klasycznych dań. Należy do nich właśnie zupa pieczarkowa. Krem z tych chyba najpopularniejszych grzybków kucharka pokazała w swojej wersji.

Czy można zarzucić typowej zupie pieczarkowej, że jest, jak się wyraziła, nudna? Być może. Faktem jest, że to jedno z dań które prosi się o ostre i wyraziste dodatki. Tymczasem my często je pomijamy. Dlatego warto wziąć pod uwagę propozycje Nathallae.

pieczarki
fot. Canva
Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować

Pieczarkowa z twistem

Kucharka nazwała swój przepis „Zupa pieczarkowa 2.0”. Za kremowość kompozycji odpowiada serek kanapkowy, a za smak – czosnek czy chili. Jednak najciekawszym dodatkiem jest składnik, który pozornie jest tylko dekoracją: wędzona szynka, która świetnie komponuje się dobrze doprawionymi pieczarkami.

Składniki

  • 400 g białych pieczarek
  • 150 g wędzonej szynki
  • 300 ml bulionu
  • 130 g serka typu Philadelphia
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, chili, masło klarowane

Zupa pieczarkowa Nathallae

Plastry wędzonej szynki (np. szwarcwaldzkiej) układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym, aż zacznie robić się szklista. Dodajemy posiekany czosnek.

Do rondelka dodajemy pieczarki pokrojone w plastry. Smażymy przez kilka minut i zalewamy bulionem lub rosołem. Do garnka dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, by dokładnie rozprowadził się w zupie. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Trzymamy na palniku jeszcze przez chwilę, dodajemy śmietankę i blendujemy dokładnie, by otrzymać zupę krem.

Zupę podajemy z czipsami z wędzonej szynki, które nadają daniu dodatkowy smak. Można udekorować ją dodatkowo gałązką koperku i odrobiną gęstego oleju balsamicznego.

Wypróbuj też przepisy na puszyste naleśniki i zapiekankę makaronową pod beszamelem.

zupa z pieczarkami
fot. Canva